Placení pokut kartou si pochvalují policisté i řidiči

Praha - Od začátku června mohou řidiči na všech tuzemských dálnicích a vybraných silnicích na Liberecku, Pardubicku a Českobudějovicku platit pokuty kartou. Policisti si novinku chválí a věří, že tak vymůžou podstatně víc. Dvacet mobilních platebních terminálů má policie zatím půjčených na půl roku. Na konci roku se rozhodne, zda možnost platit pokuty kartou pro řidiče rozšíří a kolik terminálů koupí. Bezhotovostní trest vítá i většina hříšníků.

„Zhruba 60 až 70 % z celkového objemu pokut nebylo zaplaceno přímo na místě a samozřejmě se tak snažíme odstranit následné komplikace s vymáháním pokut,“ uvedla mluvčí Policejního prezidia ČR Veronika Benediktová.

To platí zvlášť v případě cizinců. Mnoho z nich doposud s nezaplacenou složenkou mizelo za hranicemi. Vymoci se pak dařilo méně než polovinu peněz. „U zahraničních řidičů nemáme exekuční titul do zahraničí, nemůžeme tedy obstavit jejich zahraniční účty, nemůžeme obstavit jejich majetek,“ upozornil mluvčí celní správy Jiří Barták.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Po zavedení bodového systému v roce 2006 se pokuty, jež mohou policisté vybírat přímo na místě, zvedly až na 2 500 korun. Poplatky za placení kartou bankám hradí policie. Pro ni i řidiče to znamená zjednodušené placení pokut. Odpadá zdlouhavé vyřizování složenek. 

Placení pokuty kartou
Zdroj: ČT24