Speciální protikorupční soud? V Česku zřejmě už brzy

Praha – ODS, TOP 09 a Věci veřejné intenzivně vyjednávají a už mají i první body, které by po sestavení společného kabinetu chtěly zavést. Budoucí premiér Petr Nečas například navrhuje, aby Česko zavedlo speciální soudce zaměřené jen na korupci politiků. A jeho koaličním partnerům se takový nápad líbí. Protikorupční soud by mohl být součástí jednoho z vrchních soudů nebo dvou krajských. Na takový soud by pak mělo navazovat i speciální státní zastupitelství.

Ten nápad měly všechny tři strany ve svých předvolebních programech. Podle Petra Nečase proto už nic nebrání v cestě tomu, aby v nejbližší době v Česku vznikl specializovaný protikorupční soud. Nečas to řekl v rozhovoru pro aktuální vydání týdeníku Respekt.

„Soudci, kteří by rozhodovali o trestech a o vyšetřování, musí být erudovaní právě v této problematice,“ prosazuje první místopředseda ODS David Vodrážka. „Je i větší garance, že se ty případy nebudou účelově přemisťovat z jednoho místa na druhé,“ pochvaluje si vyjednavač Věcí veřejných Vít Bárta. V budoucnu by se tedy neměl opakovat postup v případě Jiřího Čunka, kdy na kauze postupně pracovalo několik státních zástupců.

Reportáž Ziny Plchová a Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

I během následujícího týdne budou politici dál intenzivně jednat o ostatních bodech v programových komisích. Někde to vypadá na rychlou shodu, ale jinde může debata trvat i měsíc. „Myslím, že panuje velká shoda na zahraniční politice, ale už se ukázalo, že v oblasti obrany to bude složité,“ prozradila programová ředitelka Věcí veřejných Kristýna Kočí.

V nedělních Otázkách Václava Moravce se ale politici shodli také na dalších krocích rodící se vlády. Třeba na tom, že dříve nebo později zruší ministerstvo pro místní rozvoj. Na konečnou dohodu si bude muset veřejnost ještě počkat. Koaliční smlouva má totiž být tentokrát extrémně detailní. Podle Věcí veřejných by mohla mít až osmdesát stran.