Modernizace trati Kostelec – Slavonice začne příští rok

Slavonice – Na konci roku 2011 by měla začít modernizace železniční trati z Kostelce u Jihlavy do Slavonic. Rekonstrukce dráhy, která sice každoročně přiláká mnoho turistů, je ale beznadějně pomalá a ve špatném stavu, potrvá zhruba dva roky. Podle informací Správy železniční dopravní cesty by se náklady na úpravy zastaralé železniční tratě měly pohybovat kolem 850 milionů korun.

Trať dostane nové zabezpečovací zařízení, které umožní dálkové ovládání provozu, modernizují se železniční přejezdy. Díky zrušení pomalých jízd přes přejezdy i po dalších úpravách bude možné zvýšit traťovou rychlost a zkrátit dobu cestování. „V současné době probíhá příprava projektové dokumentace stavby,“ uvedl Tomáš Drvota ze Správy železniční dopravní cesty.

Nástupiště jednotlivých stanic a zastávek budou zvýšena tak, aby bylo nastupování do vlaku pohodlnější. Přibudou i dálkově ovládaná osvětlení, rozhlas a bezpečnostní kamerové systémy.

Trať z Kostelce do Slavonic, která prochází také dalšími historickými městy, Telčí a Dačicemi, je dlouhá 50 kilometrů. Kvůli špatnému stavu kolejí a zastaralému zabezpečení trati však vlaky jezdí velmi pomalu a cesta mezi oběma konečnými stanicemi trvá zhruba hodinu a půl.