Experti koalice jsou pro školné a zachování limitů těžby

Praha - Expertní týmy možných koaličních stran začínají vyjednávat o hlavních prioritách budoucí vlády - zdravotnictví, životním prostředí, zahraniční politice a boji proti korupci. Vyjednavači se shodli například na zavedení školného na vysokých školách. Zřejmě půjde o odložené školné, které by se neplatilo během studia, ale až po něm. Ekologičtí vyjednávači se zase dohodli, že by vláda měla prosazovat zavedení ekologického cla na výrobky, jejichž vznik zatěžuje životní prostředí. Podobně se zástupci ODS, TOP 09 a VV shodli v názoru na energetickou politiku státu, v rámci které nedoporučí prolamovat těžební limity uhlí. Neuzavřeným tématem zatím zůstává ekologická superzakázka. Experti na zahraniční politiku se dohodli na zrušení ministerstva pro Evropskou unii. Výsledky prvních schůzek jednotlivých expertních skupin posoudí ve středu dopoledne hlavní vyjednávací týmy. Petr Nečas, který je sestavením nové vlády pověřený, nicméně stále počítá s tím, že jednání o kabinetu by měla být hotová do měsíce.

Vyjednávači ODS, TOP 09 a VV pro školství se dnes shodli na zavedení školného na vysokých školách. Zřejmě půjde o takzvané odložené školné, lidé by ho tedy neplatili při studiu, ale až po něm. O konkrétní podobě ale budou zástupci stran v komisi dále jednat, a to příští týden. Rozpory údajně panují u zvýšení platů učitelů. Všichni se sice shodnou, že by mělo být, ale neví se o kolik a kde na to vzít. Výsledný kompromis tedy dořeší předsedové stran. Stejně tak se ještě předsedové stran budou bavit o státní maturitě.

„Rýsuje se model odloženého, sociálně citlivého školného s doprovodnými půjčkami pro studenty,“ poznamenal Josef Dobeš (VV) a upřesnil, že konkrétní detaily se budou teprve dojednávat. Podle Dobeše by částka neměla přesáhnout 10 tisíc korun za semestr, jde ale prý o velmi orientační údaj. Výši by měly mít možnost ovlivňovat samy školy, zasahoval by i stát podle oborů, které chce podporovat. Sociální demokraté však upozorňují, že odložené školné je jen zadlužováním mladých lidí.

Bohuslav Sobotka o školném:

„Chtěl bych jasně deklarovat za sociální demokracii, že pro nás zavádění školného na veřejných vysokých školách nepřipadá v úvahu. My nechceme podporovat systém, který bude zavádět určitou sociální diskriminaci, bude znevýhodňovat studenty ze sociálně slabších rodin.“

Pokrok v jednáních je u ekologie - kromě superzakázky

Ekologičtí vyjednávači se shodli, že by vláda měla prosazovat zavedení ekologického cla na výrobky zatěžující životní prostředí. Neuzavřeným tématem naopak zůstává po dnešku postoj budoucí koalice k ekologické superzakázce převyšující 100 miliard korun. Zatímco TOP 09 trvá na pokračování tendru s tím, že zásah vlády do soutěže by znamenal riziko vymáhání nákladů ze strany účastnících se firem, ODS a VV by daly přednost rozdělení zakázky na několik menších.

Vláda bude muset o budoucnosti zakázky rozhodnout v prosinci, spolu s právníky nyní podle vyjednávače VV Bárty ekologická skupina hledá formulaci, která by na jedné straně dávala záruky odpůrcům superzakázky, na druhé straně ale nezavdala podnět k arbitráži. Přesto členové komise věří, že se nakonec domluví. „Není vyloučeno, že příští týden to už uzavřeme,“ potvrdil vyjednávač za TOP 09 Bedřich Moldan.

Otevřený je zatím také případný přesun kompetencí v hospodaření s vodami z ministerstva zemědělství na ministerstvo životního prostředí tak, aby například o výstavbě nádrží v budoucnu rozhodovali ekologové, nikoli úředníci ministerstva zemědělství.

Zdravotnictví je pro vyjednávače prubířským kamenem

Optimisticky vidí jednání i členové zdravotnické komise. I když ti se na své první schůzce zatím nedostali ke sporným bodům, kterými jsou poplatky za recept nebo rušení pojišťoven. Problém je například v otázce jedné zdravotní pojišťovny, jak prosazují Věci veřejné, nebo v plánu TOP 09 na zvýšení spoluúčasti pacientů v průměru až o 3 procenta. Naopak relativní shoda panuje na zdravotnických poplatcích. Všechny tři strany se také shodly, že základem je ekonomická stabilizace a soběstačnost zdravotního sektoru.

Tomáš Julínek:

„Budeme prosazovat regulaci, protože musíme. Heslo této vlády je rozpočtová odpovědnost. Pokud přijdou s nějakým jiným návrhem, který bude mít tento efekt, budeme o tom debatovat.“


Nad obranou se vznášejí otazníky

Spory o škrtání v rozpočtu ministerstva obrany zatím neodstranila pondělní ani dnešní schůzka vyjednávačů v této oblasti. VV chtějí v rozpočtu armády razantně škrtat, zástupci dalších dvou stran jsou opatrnější. Experti na zahraniční politiku se už shodli, že v rámci úspor zruší ministerstvo pro Evropskou unii. Jeho agendu by převzal náměstek resortu zahraničí.

První závěry známe i od komise pro právo. Ta chce zřídit soudy, které by se zabývaly výhradně korupcí v politice. Navazovalo by na ně i speciální státní zastupitelství. „Je i větší garance, že se ty případy nebudou účelově přemisťovat z jednoho místa na druhé,“ prohlásil vyjednávač VV Vít Bárta. Shoda možná bude i na agentu-provokatérovi, který má šanci, že v omezené míře vejde ve skutečnost.

Strany s vyjednáváním nespěchají. Případná koaliční dohoda se totiž má v podstatě rovnat programovému prohlášení vlády. Podle Věcí veřejných budou schůzky pokračovat ještě nejmíň dva týdny, ODS mluví o měsíci.