Sdružení ODS v Č. Budějovicích asi nabíralo černé duše, hrozí mu zánik

České Budějovice - Čtvrtému českobudějovickému sdružení Občanské demokratické strany (ODS) hrozí, že bude kvůli náboru „černých duší“ zrušeno. Případ má řešit výkonná rada ODS. Není ale zatím rozhodnuto, zda to bude ještě ta současná na svém posledním jednání před kongresem 19. a 20. června, nebo až rada nová, na kongresu zvolená.

Sdružení má 80 členů, ve třech vlnách tam loni vstoupilo okolo 20 osob. nábor dnes v hlavní kanceláři strany vysvětloval předseda sdružení primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Do sdružení vstoupili lidé, kteří žijí na Rakovnicku ve středních Čechách - šéf jihočeských občanských demokratů Martin Kuba ale odmítá pojem „černé duše“. Byl by to spíš účelový nábor lidí, kteří by v jihočeské ODS pravděpodobně nic nedělali, protože žijí trvale jinde, doplnil. Není mu však jasné, proč se tito lidé nepřihlásili do strany v Rakovníku.

Na nábor nových členů přišla oblastní komora strany a považuje takový postup za nestandardní, proto také podala návrh na zrušení licence tomuto sdružení, podotkl Kuba. Bude se prý snažit, aby se tento problém vyřešil uvnitř oblastní ODS. Nechtěl by, aby výkonná rada strany licenci sdružení odebrala. Bude navrhovat, aby se noví členové přeregistrovali do středočeské ODS.

Loni v listopadu rozhodla výkonná rada ODS o rozpuštění sdružení strany v Děčíně kvůli údajnému náboru černých duší. Podle mluvčího strany Martina Kupky jsou počty v českobudějovickém sdružení s děčínským sdružením zcela nesouměřitelné. Děčínské sdružení během necelých dvou let téměř ztrojnásobilo počet členů. Více než 300 nových členů bylo přitom registrováno za tři dny.