Peníze ze zmanipulovaného ROP chybějí na opravy silnic

České Budějovice - Jihočeský kraj má peníze jen asi na polovinu oprav silnic, které letos naplánoval. Zbytek tahů zůstane ve stavu, v jakém je zanechala zima. Rozhodnutí souvisí se zmanipulovaným Regionálním operačním programem Jihozápad. Kvůli přehodnocení všech naplánovaných projektů přišel kraj o 350 milionů korun, které chtěl použít právě na opravy silnic.

Po letošní tuhé zimě se krajnice rozpadají, kanály propadají a auta zapadají do hlubokých děr. Jihočeský kraj proto chtěl opravit 210 kilometrů vozovek, které má ve své správě, částečně i s pomocí evropských peněz. Peníze z regionálního operačního programu chtěl kraj použít k opravě poloviny naplánovaných úseků.

Iluze opravených silnic se začala rozplývat v březnu, kdy policie obvinila dva úředníky z rozsáhlých manipulací při přípravě ROP Jihozápad. Krajští politici dlouho váhali, ale nakonec rozhodli o přehodnocení všech projektů.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Politici a úředníci však nevidí zrušení naplánovaných oprav tragicky. „Je škoda, že nebudou nové povrchy, ale zase to není taková tragédie,“ uvedl ředitel krajské silniční správy Miloslav Ouředník. „Jestliže nemáme peníze, které nám byly přislíbeny, nedá se nic dělat,“ dodal hejtman Jiří Zimola.

Zatímco běžní řidiči budou muset být při cestě po rozbitých silnicích opatrnější a cesta bude méně pohodlná, než by byla na opravené vozovce, pro dopravní firmy jsou rozbité silnice i finanční komplikací. „Zvyšuje se spotřeba,“ upozornil řidič autobusu Josef Říha.

Krajská správa silnic tvrdí, že všechny cesty udrží sjízdné. Navíc očekává, že  dotaci letos na podzim přece jenom získá a zbylých 105 kilometrů opraví příští rok.