Morava začala s postřiky proti komárům

Brno - V moravských oblastech postižených povodněmi dnes začínají s postřiky proti komárům. Velké laguny, které po letošních povodních na Moravě zbyly, jsou přímo rájem pro líhnutí komárů. A ty začínají Moravany pořád víc obtěžovat. Zlikvidovat je ale nebude jednoduché. Letecké postřiky jsou v oblastech nemožné, louky nejsou pokosené a lesy jsou příliš husté - účinná látka by se tak k larvám nedostala, a tak se bude rozprašovat jen v okolí obydlí.

Podle Jana Marečka, šéfa krajské hygienické stanice, se přípravkem nezalije celá příroda, ale bude se dělat jenom kolem sídel, aby se ochránili lidé. „Předpokládám, že by to mělo mít účinnost. Neříkám, že komáři zmizí, ale sníží se jejich počet v blízkosti obydlí,“ prohlásil Mareček.

Jedna aplikace látky ale nebude stačit. Zahubí totiž jen ty larvy, které se aktuálně vyvíjejí, další generace nezasáhne. Na nákup dalších budou potřeba miliony korun. Kvůli vyhlášenému stavu nebezpečí bude postřiky hradit kraj a ten nejspíš požádá o pomoc vládu. S přemnoženými komáry bojují lidé na celé Moravě, hlavně na Hodonínsku a Břeclavsku.

Tisíce lagun se také staly symbolem zničené úrody pro zemědělce. Do některých dokonce velká voda naplavila i množství ryb. Třeba mezi Uhřicemi a Nosislaví probíhal včera organizovaný výlov a místní rybáři vytáhli přes tisíc kilo ryb. Ty by totiž v lagunách zahynuly, neboť izolované vodní plochy kvůli teplému a slunečnému počasí rychle mizí.