Proplácení poplatků se dnes zříká i hradecký kraj

Hradec Králové - Královéhradecký kraj dnes přestává proplácet regulační poplatky za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních. O zrušení proplácení poplatků rozhodli v pondělí krajští radní na mimořádné schůzi. Dosud kraj zaplatil za úhradu poplatků přes 61 milionů korun. Přidává se tak k sousednímu Pardubickému kraji. V polovině června potom proplácení zruší na Karlovarsku. Ostatní regiony rozhodnou postupně, většinou až po mimořádném jednání rady. Naopak výjimkou jsou střední Čechy, kde chtějí poplatky hradit dál.

Pacienti Královéhradeckého kraje měli v souvislosti s regulačními poplatky možnost přijmout dar kraje ve všech jeho zdravotnických zařízeních od loňského února. „Kraj považoval zavedení krajského systému úhrad za pacienty za dočasnou sociální službu a předpokládal, že český parlament v dohledné době zruší celý systém vybírání regulačních poplatků ve zdravotnictví,“ uvedl mluvčí kraje Imrich Dioszegi. Sociální demokraté, kteří stojí v čele krajů, ale po nedávných volbách nebudou mít ve sněmovně dost hlasů na to, aby systém zrušili.

Kraj zrušením reagoval podle mluvčího především na výhrady Evropské komise, podle níž může být dosavadní systém proplácení zdravotnických poplatků formou nedovolené podpory.

Královehradecký kraj končí s proplácením (zdroj: ČT24)

Zrušení úlev pacientům už oznámili taky v Moravskoslezském a Karlovarském kraji. Ani v Libereckém a Zlínském regionu se poplatky od července zřejmě proplácet nebudou. Termín ale musí oficiálně potvrdit až krajští radní. „Liberecký kraj rozhodne o ponechání či zrušení hrazení regulačních poplatků krajem na mimořádné radě kraje, která se uskuteční 14. června,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Jiří Langer.

Ve  středních Čechách se zatím poplatky dál proplácí

Poplatky neproplácí už od voleb v Pardubickém kraji. Naopak ve středních Čechách proplácení podle hejtmana Ratha zůstane, alespoň dokud nebude ustavena nová vláda. Kraje zatím na poplatcích utratily přes 625 milionů korun. Pro letošek tolik peněz nevyčlenily a ty teď začínají docházet.

Regulační poplatky zavedl v roce 2008 bývalý ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. Systém byl od té doby několikrát upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun na pohotovosti. Osvobozeny jsou děti do 18 let. Po překročení ročního limitu 5000 korun vracejí zdravotní pojišťovny peníze zpět, děti a senioři mají limit poloviční.