Olomoucký dopravní podnik chce nový systém řízení provozu

Olomouc – Moderní systém řízení městské hromadné dopravy by chtěl zavést Dopravní podnik města Olomouce (DPMO). Dispečeři by díky němu mohli například sledovat polohu autobusů a tramvají a prostřednictvím digitální radiové sítě s nimi snáze komunikovat. Zavedení tohoto systému bude stát asi 25 milionů korun, dopravní podnik by chtěl většinu nákladů uhradit prostřednictvím dotace z programu švýcarsko-české spolupráce. Zda dopravní podnik uspěl s žádostí o příspěvek, by jeho vedení mělo vědět příští rok.

Vedle systému pro sledování jednotlivých vozidel a nové radiové sítě by se měl v jednotlivých vozech objevit nový palubní počítač, který dokáže podávat podrobnější informace řidiči i cestujícím. „Dotace z programu švýcarsko-české spolupráce by mohla pokrýt až 85 procent nákladů,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Svatopluk Ščudlík.

Vozový park DPMO čítá zhruba 140 autobusů a tramvají. Loni přepravily o pět procent méně pasažérů než v roce 2008. Zatímco předloni městskou hromadnou dopravu využilo 61,6 milionu cestujících, v uplynulém roce to bylo 58,5 milionu lidí. Podnik je ve stoprocentním vlastnictví města.