Autotec&Autosalon končí, přišlo méně lidí, než se čekalo

Brno – Veletrh Autotec&Autosalon, který představil novinky v silniční osobní, nákladní i autobusové dopravě, končí. Ačkoli jeho plochy nezely prázdnotou, návštěvnost nesplnila očekávání pořadatelů. Místo plánovaných 100 tisíc lidí přišlo podle odhadu pouze 85 tisíc návštěvníků. Oproti loňsku, kdy se konal pouze Autosalon představující osobní vozidla, jde o zásadní pokles, neboť tehdy na brněnské výstaviště dorazilo 130 tisíc lidí. Letos však přijelo také méně vystavovatelů, jejich počet kvůli krizi pokles zhruba o dvě pětiny.

V šesti největších pavilonech veletržního areálu vystavovalo 357 firem ze čtrnácti zemí. „Největší pozornost přitahovaly premiéry automobilek. Světovou premiéru zde měla Tatra 810 v civilní verzi, tuzemská Avia představila nový model Smith Newton - první nákladní vůz na elektrický pohon v kategorii šest až 12 tun,“ uvedla mluvčí akce Jana Hraběová. Z osobních vozů potom zajímaly návštěvníky například novinky mladoboleslavské Škody – modely Fabia RS a Yeti Champion – a také terénní Dacia Duster. Rumunská automobilka přímo na autosalonu prodala patnáct vozidel.

Součástí doprovodného programu veletrhů byla řada odborných konferencí. Především laikům byla potom určena nostalgická jízda historických aut po Brně. Příští rok se koná samostatně Autosalon, odstartuje dnem pro novináře a odborníky 3. června a potrvá sedm dní.