Stovky dětí se každoročně otráví domácími čističi

Praha - Každý rok zachraňují lékaři stovkám dětí život a trávicí ústrojí od chemikálií, které spolknou. Strmě narůstá i počet těch, které pozřou tu nejhorší domácí žíravinu - louh. Na vině je podle doktorů hlavně nepozornost rodičů, kterou znásobují barevné obaly nebo roztomilé obrázky na čistících prostředcích. Těm totiž malé děti nedokáží odolat.

Volání o pomoc kvůli spolknutí žíraviny slýchají na dispečinku zaměstnanci záchranky i několikrát za měsíc. Další děti s chemikálií v břiše do nemocnic přivezou sami rodiče. Nejhorší a v poslední době i nejčastější jsou případy, kdy děti spolykají coby bonbóny granule, které jsou ve skutečnosti čistým louhem. Každý měsíc je takových případů několik. „Zatím jsme v polovině roku a měli jsme asi 20 případů,“ potvrzuje zástupce přednosty ORL v Motole Michal Jurovčík.

Jestliže dítě louh sní či vypije, jde o vteřiny, neboť případy mohou končit fatálně. „Když dojde ke vdechnutí, tak je to ještě závažnější, protože dojde k poleptání plic a průdušek. To je pak tragédie vždycky,“ varuje přednostka Pediatrické kliniky pražské Thomayerovy nemocnice Hana Houšková.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Rizikové předměty: Čističe, mycí tablety a prací prášky

Batolata si nejvíce oblíbila prací prášky, čistidla na koupelny, záchod či okna, chemii do bazénů nebo myček na nádobí. Tedy prakticky vše, co má barevný obal, nejlépe s veselými kreslenými postavičkami nebo potravinami. Nezastaví je ani bezpečnostní uzávěr. „Máme i takové zkušenosti, že se roční dítě dokáže posadit a tak dlouho manipulovat s uzávěrem, až ho otevře,“ upozorňuje rodiče vedoucí projektu Bezpečí dítěte Jiří Koster.

Hlavní příčinou spolknutí chemikálií dítětem zůstává ve většině případů stejný, a to nepozornost rodičů. Chemikálie nechávají v dosahu dětí, skříňky nezajistí a často taky zapomenou uzávěr pořádně dotáhnout. Starší děti a dospělí se na rozdíl od batolat otráví jinak – vypijí přelitou chemikálii z neoznačené plastové lahve.