Bém: V politice se nedá očekávat vděčnost

Praha – Primátor hlavního města Prahy Pavel Bém přežil svou politickou smrt, když mu před volbami hrozilo vyškrtnutí jména z kandidátky do sněmovny. Zůstal primátorem i přes ztrátu popularity, prohru ve volbách i některé kauzy, které magistrát pod jeho vedením provázejí. Bém se nyní snaží spolu s pražskou ODS podpořit vyjednávací tým občanských demokratů a očekává, že dalším předsedou ODS se stane Petr Nečas.

„V tuto chvíli děláme vše, co můžeme, aby jednání dopadla dobře a co nejdříve vznikla trojkoaliční vláda,“ prohlásil pražský primátor. Jednání se týkají především otázky veřejných financí, reformy penzijního systému nebo zdravotnictví. „Dává se dohromady základní osnova programového prohlášení,“ řekl Bém. Jménem Prahy vyjednává 1. místopředseda ODS David Vodrážka.

Pavel Bém o působení v politice:

„Čím výš vystoupáte, tím z větší výšky jednou spadnete. A to sestupování dolů je někdy hodně rychlé. Každý velký úspěch musí být po zásluze potrestán.“

Interview ČT24


Podle Béma se v politice nedá očekávat vděčnost. „Jednou jste nahoře, jednou dole. Vždy jsem bral žebříčky popularity s rezervovaností,“ podotkl primátor. Svůj neúspěch bere s klidem – důležitá je především jasná výhra pravice v parlamentních volbách. „Máme šanci dát dohromady složitou situaci veřejných financí, abychom se vyhnuli dluhové pasti,“ konstatoval Bém.

Pavel Bém rezignoval po volbách na svou funkci předsedy pražské ODS. Ta získala v Praze jen 24 procent hlasů. „ODS prohrála volby v celé republice, měla nejhorší výsledek od svého založení,“ řekl Bém. Přesto ovšem strana vystupuje jako lídr v trojkoaličním vyjednávání. Podle primátora je jedno, jestli ODS v Praze prohrála s ČSSD nebo TOP 09.

Podle Béma byla každá kauza, která se dotkla jeho osoby, tragikomická a vykonstruovaná. „To vše bylo podporováno sdělovacími prostředky. Psalo se o mýtech o pražském primátorovi,“ tvrdí Bém. Ohledně kauzy s hodinkami za statisíce korun uvedl, že primátor musí mít slušné hodinky a nikdo mu to vyčítat nemůže.

Kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík se rozhodl nekandidovat na podzim do zastupitelstva hlavního města, ale podle Béma již rozhodnutí o jeho odchodu padlo v roce 2006. „Jančík se stal obětí osobních, agresivních útoků, které ODS před volbami neprospívaly, proto došlo k rozhodnutí odvolat ho z funkce místopředsedy,“ konstatoval Bém.

Pražský primátor Pavel Bém
Zdroj: ČT24