Havel měl v USA vážné zdravotní potíže

Praha – Bývalého českého prezidenta Václava Havla postihla během jeho nedávného pobytu v USA vážná potíž se srdeční arytmií, která si vyžádala pět dní v intenzivní péči lékařů v New Yorku. Havel dnes na svém webu oznámil, že potíže vzniklé arytmií, která se opakuje od operace plic, se podařilo zvládnout bez následků. Zdůraznil, že naplánovaný program během třítýdenní květnové cesty za oceán dodržel.

V současnosti se Havel připravuje na natáčení své poslední divadelní hry Odcházení, které má začít v červenci. Dnes se přišel v Praze rozloučit se zesnulým divadelním a filmovým režisérem, scenáristou a hercem Ladislavem Smoljakem. Na veřejnosti se objevil také při květnových volbách bezprostředně po svém návratu z USA.

„Program, který jsem měl ve Spojených státech naplánován, jsem kompletně absolvoval, včetně setkání s Billem Clintonem, Madeleine Albrightovou, manželi Formanovými, koncertu Suzanne Vega, slavnostní pocty Michaelu Douglasovi a především premiéry své hry Odcházení ve Filadelfii,“ napsal Havel.

Prohlášení dnes vydal s ohledem na údajně se šířící zprávy o jeho zdravotním stavu. Připomněl, že nyní se intenzivně věnuje přípravám filmu. „Z toho je snad zřejmé, jak na tom jsem a že nemám důvod uvádět podrobnosti o každé zdravotní komplikaci. Ty mě totiž už budou provázet vždycky,“ konstatoval. Dodal, že ve funkci prezidenta považoval za nutné veřejnost o svém zdravotní stavu informovat a před prezidentskou volbou také dávat Parlamentu kompletní lékařské zprávy. „Nyní jsem však soukromou osobou a tuto povinnost necítím,“ uvedl.