U Sosnové bude o víkendu omezen provoz na hlavní silnici

Sosnová (Českolipsko) – Po vytížené severočeské státní silnici I/9 u Sosnové se bude o víkendu jezdit pouze jedním pruhem. Dopravu budou podle Pavla Slavíka z libereckého krajského odboru dopravy řídit semafory. Už nyní je navíc provoz v části Sosnové sveden na provizorní objížďku, kudy auta objíždí místo, kde vzniká mimoúrovňová křižovatka za tři čtvrtě miliardy korun. Její stavba by měla skončit ještě letos.

Křižovatka je součástí obchvatu Nového Boru a České Lípy. Oběma městy a také po jejich spojnici v současnosti jezdí šestnáct tisíc aut denně. „Stavba je rozdělena do čtyř etap, desetikilometrový obchvat by měl být dokončen kolem roku 2016, jeho výstavba přijde na pět miliard korun,“ přiblížil Josef Jeníček z libereckého Ředitelství silnic a dálnic.

Spojovací silnice mezi Novým Borem a Českou Lípou je už dnes ve velmi špatném stavu. Je úzká a nemá zpevněné krajnice. Hlavně kolem obce Pihel se často stávají smrtelné nehody.

Na Českolipsku čekají motoristy i další omezení - na silnici I/9 v Novém Boru se staví lávka pro pěší a cyklisty. V místě křižovatky s ulicí Na Slovance je proto uzavřen jízdní pruh na Liberec, doprava je vedena po zúžené vozovce obousměrně, a rychlost je proto snížena na 60 kilometrů v hodině. Omezení na silnici potrvá až do konce srpna. S komplikacemi musí kvůli stavbařům počítat motoristé také na silnici I/13 ve Cvikově.