Rodiče odmítli nechat očkovat dítě, pokutu platit nemusejí

Praha - Rodiče, kteří odmítli pokračovat v očkování dvouletého syna hexavakcínou, nemusejí platit pokutu 10 tisíc korun, přestože spáchali přestupek. Rozhodlo o tom ministerstvo zdravotnictví. Pokutu dostali za to, že odmítli třetí dávku vakcíny, protože po druhé mělo dítě nežádoucí účinky. Podle ministerstva měli rodiče v tomto konkrétním případě k odmítnutí skutečný důvod.

Anna Francová má dvě děti. Starší dcera neměla s hexavacínou problémy, mladší syn ale na druhou dávku reagoval špatně. Na třetí vakcínu už proto nešli. „Byl dlouhodobě nemocný, odmítal řádnou stravu, jeho motorický vývoj se zastavil a přestal lézt,“ prohlásila Francová.

Lékařka ale rodičům doporučila v očkování pokračovat. Když nesouhlasili, musela na to upozornit na hygienické stanici, což jí ukládá zákon. V Česku je totiž očkování dětí povinné, ne dobrovolné. Hygiena uložila rodičům desetitisícovou pokutu. „Oba rodiče se dopustili přestupku tím, že nepodrobili dítě povinnému očkování,“ řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Brně Jan Mareček.

Pokutu rodiče platit nebudou, ministerstvo zdravotnictví se přiklonilo na jejich stranu

Ministerstvo zdravotnictví se ale prostřednictvím hlavního hygienika přiklonilo na stranu rodičů a pokutu zrušilo. Rodiče totiž dříve očkování neodmítali. „Rozhodli jsme, že to nebylo žádné nebezpečné chování a že přísnost toho zákona by byla velmi striktní,“ podotkl hlavní hygienik Michael Vít.

Podobných případů má hlavní hygienik na stole za rok desítku. Počet rodičů, kteří odmítají očkovat své dítě, odhaduje do půl procenta. Ministerstvo teď čeká, jak dopadne první pilot dobrovolného očkování proti pneumokokům. Pokud o něj bude mít zájem většina rodičů, nevylučuje, že už za pět let by očkování mohla být dobrovolná.

Ministerstvo zdravotnictví ČR
Zdroj: ČT24