ODS Vysočiny podpořila Nečase, za místopředsedkyni chce Němcovou

Jihlava - Regionální sněm občanských demokratů na Vysočině dnes navrhl místopředsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou na funkci první místopředsedkyně ODS. Jednoznačnou podporu získal na Vysočině lídr občanských demokratů Petr Nečas pro svoji kandidaturu na předsedu strany. Na místopředsedu sněm navrhl také Alexandra Vondru. Volební kongres ODS se uskuteční 19. a 20. června v Praze. Funkce na něm složí všichni současní místopředsedové a delegáti budou vybírat nové vedení v čele s předsedou.

Němcová byla lídrem občanských demokratů na Vysočině ve volbách do sněmovny. V pondělí ji navrhlo jako kandidátku na místopředsedkyni strany místní sdružení ODS ve Žďáru nad Sázavou. Spolu s Vondrou se objevila mezi šesticí lidí, které by v novém vedení strany uvítal i Nečas. Řekl to v rozhovoru, který zveřejnily dnešní deníky. „Já své šance nevidím jako beznadějné,“ řekla Němcová. Nečas i Vondra se zúčastnili dnešního sněmu na Vysočině, ale odjeli před tiskovou konferencí.

Místa ve výkonné radě strany budou podle rozhodnutí sněmu na kongresu obhajovat oba dosavadní zástupci Vysočiny - předseda ODS na Vysočině a europoslanec Ivo Strejček a Jan Tesař. Do smírčího výboru byl navržen Miloslav Palán a do kontrolní a revizní komise ODS Miloslav Černý. „Sněm byl velmi korektní. Je vidět, je ODS je v dobré kondici, přestože si všichni uvědomujeme, že ty volby nedopadly tak, jak bychom si úplně přáli,“ řekla Němcová. Delegáti podle ní vítají možnost sestavení pravicové vlády.

Na Vysočině má ODS dvě poslankyně

Ve volbách skončila ODS na Vysočině druhá se 17,2 procenta hlasů. Za vítěznými sociálními demokraty zaostala o 6,2 procenta. Získala dvě poslanecká křesla. Kromě jedničky na kandidátce Němcové postoupila také havlíčkobrodská starostka Jana Fischerová. Preferenční hlasy ji vynesly na druhé místo z 12. pozice.