Nečas: Zaorálka si v čele sněmovny představit neumíme

Praha – Místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka, kterého sociální demokraté nominovali do funkce předsedy Poslanecké sněmovny, si lídr ODS Petr Nečas v této funkci neumí představit. V dnešních Otázkách Václava Moravce z Kramářovy vily navíc představitelé potenciální vládní koalice upozornili, že pokud ČSSD nenavrhne do čela sněmovny politika, který bude konsensuální a schopný reprezentovat celou sněmovnu, dosadí do této funkce někoho ze svého středu. Socialistům by v tom případě připadlo jen místo místopředsedy.

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka trvá na tom, aby křeslo předsedy sněmovny obsadil člověk z opozice, a trvá i na nominaci Zaorálka. „Je-li vláda odpovědná sněmovně, pak by měl v čele této sněmovny být někdo z opozice,“ uvedl Sobotka s tím, že pokud bude nakonec ČSSD v opozici, chce tuto kontrolní roli důsledně hrát. Kdyby koalice vyšla sociálním demokratům vstříc, Sobotka by to považoval za krok k lepší politické kultuře. Zároveň však přiznal, že to byla sociální demokracie, která v roce 2002 vyeskalovala konfrontační politiku, když opozičním občanským demokratům křeslo předsedy sněmovny nenabídla.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v reakci na Sobotku odmítl spojitost s politickou kulturou, neboť zde není žádný precedens, opozice měla předsedu sněmovny jen v době menšinové vlády Václava Klause a v době opoziční smlouvy, což je podle něj opakem politické kultury.

Zaorálkovo jméno jednoznačně odmítl Nečas, podle něhož by měl předseda zastupovat sněmovnu jako celek, což v případě Zaorálka není možné. Je to podle něj pouze útočný politik, který navíc jde v oblasti vojenských misí proti zahraničním zájmům Česka. Předseda VV Radek John se pozastavil nad útoky ČSSD vůči jeho straně, které navzdory konci kampaně neustaly. ČSSD podle něj nemůže počítat s tím, že bude-li i nadále hrubá a agresivní, dostane na oplátku výhody.

Koalice chce zeštíhlit sněmovní výbory o čtvrtinu

Počet funkcionářů sněmovny by se podle Nečase mohl celkem snížit asi o čtvrtinu. Prakticky každý poslanec má nyní ve sněmovně nějakou další funkci v komisi, výboru či podvýboru a pobírá za ni příplatky v řádu tisíců i desetitisíců korun. Příklad rušení výborů nabídl Kalousek – výbor, který se dříve rozdělil na bezpečnostní a branný, se zase spojí a dojde k úspoře.

ČSSD chce podle Sobotky naopak zrušit jen nefunkční orgány. „Vůči vládě sněmovna uplatňuje kontrolu, a proto by počet výborů a podvýborů měl být přiměřený velikosti vlády. Rozumím budoucím představitelům vlády, že by chtěli, aby tady byla Poslanecká sněmovna pasivní, malá, neaktivní, aby vládu pokud možno příliš neotravovala,“ uvedl Sobotka. „My bychom chtěli velmi aktivní sněmovnu, ale bez zbytečných funkcionářů a bez zbytečných příplatků. Oni ti poslanci mohou být aktivní za své normální platy, to stačí,“ zareagoval předseda Věcí veřejných Radek John.