Moravskoslezský i Zlínský kraj končí s proplácením poplatků

Praha - Moravskoslezský kraj přestane od čtvrtka ve svých zdravotnických zařízeních proplácet regulační poplatky. Rozhodli o tom dnes krajští radní. Stejně tak skončí s proplácením zdravotnických poplatků za pacienty ve svých nemocnicích Zlínský kraj. Hejtmanství tak reaguje na závěry Evropské komise, podle níž proplácení zdravotnických poplatků může být formou nedovolené veřejné podpory. Jako první zrušil platby za pacienty 2. června Pardubický kraj, poté se přidaly i Královéhradecký kraj, Karlovarský kraj a Liberecký kraj.

Moravskoslezský kraj je šestým regionem, který tak rozhodl. Proplácení poplatků příští týden pravděpodobně zruší i město Ostrava, které je hradí ve své městské nemocnici. Kraj dosud hradil třicetikorunové poplatky u lékaře a v lékárnách. Podle závěrů Evropské komise však může být proplácení zdravotnických poplatků formou nedovolené veřejné podpory

Kraje ovládané sociálnědemokratickými hejtmany dosud za vracení poplatků utratily přes 600 milionů korun. I díky slibu proplácet poplatky u lékaře ČSSD vyhrála v roce 2008 krajské volby. Po květnových sněmovních volbách se ale předsednictvo ČSSD dohodlo, že vedení krajů mají do 21. června rozhodnout, zda přestanou proplácet zdravotnické poplatky, nebo je budou proplácet všem bez ohledu na to, kdo zařízení zřizuje.

Za poplatky zaplatil Zlínský kraj přes 20 milionů

Návrh v pondělí nejprve schválila krajská rada, kde ČSSD má pět z devíti křesel, tedy pohodlnou většinu. Zastupitelé její rozhodnutí dnes potvrdili. Radní pro zdravotnictví Hana Příleská (ČSSD) již dříve řekla, že myšlenky na zrušení poplatků ve zdravotnictví se nevzdává. Podle ní sociální demokraté v kraji budou tlačit na zákonodárce z řad ČSSD, aby toto v budoucnu upravil zákon.

Zlínský kraj hradí poplatky za pacienty ve svých nemocnicích od února loňského roku, a to formou darů. Na rozdíl od ostatních regionů ale hradí poplatky v ambulancích a lidem od 18 do 70 let věku za hospitalizaci. Lékárnám žádné dary neposkytuje. Zlínský kraj proplácí poplatky ve svých nemocnicích, a to v Krajské nemocnici T. Bati, nemocnicích v Kroměříži, Uherském Hradišti a Vsetíně.

Poplatky Zlínský kraj vloni přišly na 15 milionů korun, v rozpočtu měl vyhrazených 28,7 milionu korun. Letos má v rozpočtu vyčleněných 18 milionů, zatím za ně zaplatil přibližně 5,5 milionu korun. Od února 2009 využilo této možnosti v ambulancích přibližně 15 procent pacientů, v případě hospitalizace jich bylo zhruba 38 procent. Peníze, které zůstaly v rozpočtu na poplatky vyčleněné, zůstanou ve zdravotnictví.