Do Luhačovic nepojedou vlaky, část trati je podmáčená

Luhačovice (Zlínsko) - Známé lázeňské středisko v Luhačovicích se nejspíš bude muset na dva měsíce obejít bez železniční dopravy. Část trati mezi Luhačovicemi a Újezdcem u Luhačovic totiž ohrožuje sousední říčka Šťávnice, která koleje nebezpečně podemílá. Trať sice jistí provizorní opěrná stěna, ale povodně podmáčely okolní půdu a hrozí další sesuvy.

Zhruba dvacetimetrový úsek železniční tratě poblíž Luhačovic už několik let zajišťuje opěrná stěna. „Bez té opěrné stěny, která tady byla zbudována, a která evidentně nestačí a není to trvalé řešení, by určitě ta trať nevydržela a určitě by uplavala,“ uvedl starosta Luhačovic František Hubáček (ODS). Po povodních tam byla část břehu znovu odplavena a jde téměř o havarijní stav.

Koleje dělí v těchto místech od říčky Šťávnice necelé tři metry. Správa železnic se proto rozhodla jednat. „Plánujeme opravné práce na tomto náspu tak, abychom zabezpečili jeho původní vlastnosti, aby vlaky tady mohly projíždět zase standardní traťovou rychlostí,“ doplnil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Tomáš Drvota. Podle Hubáčka by od 5. srpna měly začít práce a postavena pilotová stěna, která celý úsek zpevní.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

V létě v Luhačovicích vrcholí lázeňská sezóna a do města budou cestovat stovky lidí. Řada z nich dosud přijížděla vlakem, to letos zřejmě nepůjde. „Ta výluková činnost samozřejmě bude spočívat ve vyloučení kompletní vlakové dopravy v tom daném úseku,“ uvedl Drvota. Podle starosty Luhačovic tam budou zajištěny náhradní autobusy.

Práce na opravě nebezpečného úseku by podle předběžných odhadů měly trvat dva měsíce.