Spor o odtažené auto během dovolené vyhrál řidič

Hradec Králové – Jako precedentní rozsudek označují právní experti závěr sporu jednoho z obyvatel Hradce Králové s firmou Atol, která ve městě provozuje systém parkování. Spor o odtažené auto, které soukromá firma Janu Dürrerovi odvezla z ulice během jeho pobytu mimo město, rozhodl královéhradecký Krajský soud ve prospěch majitele vozu. Verdikt je pravomocný. V úvahu připadá pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Jan Dürrer měl auto zaparkované na místě, za které firmě Atol zaplatil. Když byl dlouhodobě na Moravě, Atol mu auto kvůli čištění ulice nechal odtáhnout a za jeho vydání chtěl peníze. Jan Dürrer to odmítnul, firma proto auto dál zadržovala. Podle soudu to však bylo neoprávněné. „Jednalo se mi o princip. Věděl jsem že, když jsem vozidlo nemohl sám odstranit, tak po mě nemohou chtít žádnou pokutu. Jsem rád, že jsem vyhrál,“ okomentoval rozhodnutí soudu žalobce Jan Dürrer. „Uvidíme, co bude v písemném odůvodnění. Potom se poradíme, co dál,“ naznačuje právní zástupkyně firmy Atol Květoslava Melzerová.

Rozhodnutí soudu může ovlivnit desítky podobných případů. „Ten rozsudek může být průlomový i proto, že se jím asi budou řídit i okresní soudy. Rozsudku si je vědoma i společnost Atol a vím, že v současné době firma v obdobných případech nevymáhá pokuty,“ zdůrazňuje právník Zdeněk Kadleček.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Spor mezi Janem Dürrerem a firmou Atol zřejmě nekončí. Jan Dürrer uvažuje o tom, že po soukromé společnosti bude chtít zaplatit škodu, která mu zadržováním auta vznikla. „Tím, že to vozidlo stálo osm měsíců na odstavném parkovišti, tak došlo ke škodě. Pan Dürrer auto používal k podnikání,“ uvádí právní zástupce Jana Dürrera Lukáš Smutný.