Policie chce omezit dopravu u Úřadu vlády, magistrát to odmítá

Praha - Pražský magistrát odmítá omezit dopravu před Úřadem vlády na nábřeží Edvarda Beneše. To požaduje policie kvůli tomu, aby byla budova, kde se scházejí ministři, lépe chráněná. Několikrát totiž na ni vylezli aktivisté Greenpeace. Podle pražské radnice by ale omezení dopravy znamenalo příliš razantní zásah do chodu města.

Aktivisté pronikli na střechu budovy loni na podzim a letos v květnu znovu. Poprvé musela zasahovat jednotka rychlého nasazení. Podruhé se zase Greenpeace podařilo narušit tiskovou konferenci po jednání úřednického kabinetu premiéra Jana Fischera.

Policie před Strakovou akademií zvýšila počet svých mužů i bezpečnostních kamer. Další požadovaná bezpečnostní opatření, jako je omezení automobilové případně i tramvajové dopravy nebo zrušení chodníku, ale musí schválit magistrát. „To jsou kroky, které jsou nepřijatelné, a to říkám na rovinu, ať se Úřad vlády přestěhuje a najde si jiné, vhodnější sídlo. Na nábřeží si takové kroky nedovedu představit,“ kategoricky odmítl požadavek náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS). Na oficiální odpověď od magistrátu policie stále čeká, o možných bezpečnostních opatřeních před Úřadem vlády budou obě strany zřejmě jednat už příští týden.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

V dnešní době teroristických hrozeb přitom vládní úřady po celém světě svou obranu posilují. Třeba na trávník před Bílým domem se mohlo ještě do druhé světové války. Dnes ho vedle nejmodernější elektroniky brání 1 300 policistů. Podobně hlídaný je i moskevský Bílý dům, sídlo ruské vlády. Sídlo britského premiéra v Downing Street v Londýně sice stále střeží jediný policista, ale sídlo královské rodiny, Buckinghamský palác, svou obranu v posledních letech výrazně posílil. Kromě zvláštní královské policie ho chrání i laserové senzory.