V Británii uvažují o snížení limitu pro alkohol za volantem

Londýn - Zpráva skupiny expertů doporučila v Británii snížit povolenou hladinu alkoholu v krvi řidičů z 0,8 na 0,5 promile, její vypracování zadalo ministerstvo dopravy. Podle expertů by to zachránilo každý rok život stovkám lidí. Hlavní autor dokumentu Peter North řekl, že nový limit by měl většině lidí umožnit dát si před jízdou jedno pivo nebo skleničku vína. Kdo by tuto míru překročil, automaticky by na rok přišel o řidičský průkaz.

Povolený britský limit pro alkohol za volantem patří mezi nejvyšší v Evropě. Na druhou stranu Británie patří k zemím, kde na silnicích umírá nejméně lidí.

Podle Northa by se první rok po zavedení nižšího limitu mohlo ušetřit 168 životů, tedy asi sedm procent nynějšího počtu obětí dopravních nehod. Šestý rok po zákazu by tento počet mohl překročit 300.

Návrh má podporu většiny dopravních i lékařských organizací. Kritici navrhované změny tvrdí, že snížení limitu přinese řidičům nejistotu, kolik toho mohou vypít. Další skupina kritiků požaduje úplný zákaz alkoholu za volantem, který má také většinovou podporu veřejnosti.

V roce 2008 zahynulo v Británii při nehodách zaviněných alkoholem 430 lidí, zatímco v roce 2007 jich bylo 410. Přesto jsou to jen dvě třetiny obětí oproti 70. letům, od kdy se výrazně zvýšil počet automobilů.