Vodrážka: Nemůžu říci, že to mám v kapse

Praha – Velkou šanci na znovuzvolení má současný 1. místopředseda ODS David Vodrážka. Na funkci ho nominovala brněnská, liberecká, českobudějovická a pražská ODS. „Kongres má přes šest set delegátů, kteří budou volit tajně, takže nikdy člověk nemůže říci, že to má v kapse. Ale cítím poměrně silnou podporu,“ komentuje to Vodrážka, který byl hostem Studia 6 ČT24. Když ale ODS hledala muže, který by v čele strany nahradil Mirka Topolánka, sáhla po Petru Nečasovi, přestože Vodrážka byl de facto první na řadě.

„Kdyby něco takového nastalo v normálním volebním období, tak bych se samozřejmě zhostil výkonu funkce prvního místopředsedy,“ tvrdí Vodrážka. „Byl to krizový management, protože Petr Nečas s daleko většími politickými zkušenostmi měl daleko větší šance obstát jako lídr v předvolebních debatách a podobně,“ vysvětluje.

„Předpokládám silnou podporu Pavla Blažka, Pavla Drobila, Milana Cabrnocha i Martina Kuby. Tím nevylučuji, že se může stát, že by měli silnou podporu Miroslava Němcová nebo Alexandr Vondra, nicméně šance prvních čtyř zmíněných vidím jako silnější,“ uvažuje Vodrážka, kdo podle něj usedne na křesla místopředsedů. On sám podpoří tu samou čtveřici kandidátů.

Rozhovor s Davidem Vodrážkou (zdroj: ČT24)

Překvapením je silná pozice Martina Kuby z jižních Čech. Toho podpořila pražská ODS, jihočeská ODS na oplátku podpoří právě Vodrážku. „Ano, ta dohoda je. Já to nezastírám, nominace takto proběhly. Snažíme se totiž odpoutat od takových zákulisních, netransparentních dohod a chceme dát jasně najevo, který region koho podporuje,“ vysvětluje Vodrážka.

ODS rozdělená na kmotry a nekmotry

Kuba je přitom údajně pravou rukou Pavla Dlouhého, neoficiálního šéfa jihočeské ODS a jednoho z takzvaných kmotrů. „Pavel Dlouhý je členem výkonné rady ODS, je naprosto legitimní, že on má ten mandát. A Martin Kuba je náměstkem jihočeského hejtmana. Nevidím nic špatného na tom, aby jeden politik podpořil druhého politika,“ říká první místopředseda.

„Mně spíše vadí, že v minulosti byla ODS rozdělena na kmotry a nekmotry, na špinavé a čisté,“ zdůrazňuje. Kmotry v barvách ODS zmiňoval především bývalý předseda strany Topolánek. „Vidím, že to byla veliká chyba, stejně jako označovat někoho za velrybáře a nevelrybáře. Toto mimo jiné stálo za špatným volebním výsledkem Občanské demokratické strany, protože jí byla dána nálepka téměř zločinecké organizace,“ zlobí se Vodrážka.