Populární vojenskou přehlídku Bahna navštívilo skoro 50 tisíc diváků

Strašice (Rokycansko) – Ve vojenském prostoru u Strašic proběhl 21. ročník populární vojenské přehlídky Bahna. Letošní ročník navštívilo podle odhadů pořadatelů 40 až 50 tisíc lidí. Armáda na této přehlídce pravidelně představuje to nejlepší ze své výzbroje, letošním tahákem bylo vůbec první veřejné dynamické představení jízdních vlastností obrněných transportérů Pandur II, které armáda začlenila do své výzbroje teprve loni. Nechyběly ani tři autentické tanky T 34, které předvedly ukázky bojů na konci 2. sv. války.

„Za celou dobu historie získávají Bahna stále větší oblibu. Snažíme se ukázat to nejlepší, co v armádě máme - to znamená nejmodernější techniku, nejmodernější výstroj a samozřejmě ukázat i lidem naši činnost v zahraničních misích a operacích,“ vysvětloval hlavní organizátor akce, velitel pozemních sil Štefan Kaleta. Na přípravě Dne pozemního vojska pracuje podle dalšího z armádních organizátorů Jaromíra Hlobílka od prosince tým asi 60 lidí. „Posledních 14 dní se připravuje vlastní prostor a jednotky v prostoru, máme zde soustředěno přibližně 1 150 vojáků a účastníků a přibližně 500 kusů vojenské techniky,“ podotkl Hlobílek.    

Dnešní více než pětihodinový program zahájily přelety stíhaček Jas-39 Gripen, podzvukových bitevníků L-159 Alca a vrtulníků. V následném defilé si mohli diváci s odborným komentářem prohlédnout historickou techniku, současnou techniku české armády včetně pandurů, obrněných transportérů Dingo a Iveco, vojenských speciálů Land Rover, tanků T 72, samohybné houfnice Dana, nejmodernějšího dělostřeleckého radiolokátoru Arthur a dalších. Armáda také předvedla jiné hašení z vrtulníku s tak zvaným bambi vakem, ukázku armádních chemiků při odběru vzorků v terénu a následnou dekontaminaci nebo seskoky parašutistů. 

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Vrcholem prezentace české armády byla také zhruba hodinová ukázka, do níž se kromě příslušníků 4. brigády rychlého nasazení zapojilo také letectvo a členové aktivních záloh. Ukázka představovala situaci, do níž se mohou čeští vojáci dostat na zahraničních misích. „Představuje důležitý povstalecký objekt, který musí naše koaliční jednotky zlikvidovat,“ popsal Jaromír Lorenc ze 44. lehkého motorizovaného praporu. 

Nechyběla ani přehlídka zahraničních armád, letos předvedli svou techniku vojáci z Rakouska, Polska a Británie. Pozornost upoutal například legendární britský osmdesátitunový tank Challenger. Ve statické ukázce předvedli vybavení také chemici armády USA.

Kvůli škrtům v rozpočtu letos armáda neměla na Bahnech náborové středisko. Na nové vojáky je totiž vyhlášen stop stav. I přes nedostatek financí by ale chtělo ministerstvo obrany v tradici vojenských přehlídek pokračovat i v příštích letech. Jde totiž o jednu z mála příležitostí, kde se může armáda české veřejnosti představit.