Kvůli D11 se zřejmě vyvlastňovat nebude, dohoda je hotova

Praha – Spor o pozemky potřebné pro dostavbu dálnice D11 k Hradci Králové s největší pravdpodobností skončí pro všechny strany šťastně. Stát půdu nevyvlastní a bude moci začít stavět. Podle syna a právního zástupce jedné z majitelek Davida Štrose se ministerstvo dopravy s Ludmilou Havránkovou a Jaroslavou Štrosovou dohodlo na výměně pozemků. Ministerstvo dopravy informace o uzavření dohody nepotvrdilo s tím, že detaily budou zveřejněny na pondělním jednání vlády.

Podle Štrosa je kauza „připravena na uzavření v pondělí v devět hodin ráno“. Právě do pondělí dala vláda ultimatum na uzavření dohody a podepsání dohod o převodu pozemků potřebných ke stavbě dálnice. Většina sporných pozemků patří Ludmile Havránkové, její sestra Jaroslava Štrosová spoluvlastní asi 1 400 metrů čtverečních. Ženám hrozilo, že jim stát jejich půdu vyvlastní.

Spor se vlekl šestnáct let, většinu času se stát nedokázal dohodnout s Ludmilou Havránkovou, která za své pozemky nechtěla peníze, ale náhradní půdu. Nakonec souhlasila s výměnou svých tří hektarů za jiné tři hektary s tím, že jí stát pronajme dalších 130 svých hektarů. V závěru jednání zkomplikovalo zjištění, že Jaroslava Štrosová získala výměnou za svůj podíl pozemek bez přístupové cesty. Podle pátečního vyjádření jejího syna by se problém mohl vyřešit smluvním příslibem vybudování chybějícího přístupu.

Většina královéhradeckého úseku dálnice se otevřela na konci roku 2006, nejprve se sjíždělo u Libišan, později byl otevřen úsek k Praskačce. Poslední část cesty do Hradce Králové však musí řidiči stále absolvovat po běžné dvoupruhové silnici.