Oheň na skládce v Tušimicích pomalu uhasíná, hasiči zřejmě odjedou večer

Kadaň – Skládka pneumatik v Tušimicích na Chomutovsku, kterou ve čtvrtek zachvátil rozsáhlý požár, pořád dýmá a vyžaduje si přítomnost hasičů. Na místě zůstává pět hasičských jednotek, které místo kropí vodou, aby nešlo do ovzduší tolik dýmu. Místo požáru už je ale obehnáno hlínou, takže se oheň nemá kam šířit. Hasiči předpokládají, že skládku opustí dnes večer, příštích několik dní ale ještě místo budou monitorovat. Špatnou zprávou ale je, že se zřejmě kontaminovaná voda z hašení dostala do spodních vrstev.

„Během noci se požářiště dál zaváželo hlínou, nasazeno bylo devět aut a buldozérů. Skoro celé požářiště jsme zavezli, ale i přes zeminu místy občas proskočí plameny, tam se pak musí znovu hlína rozhrnout a místo pokropit vodou,“ popisoval v poledne mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Zeminu navážejí na plochu zhruba 200 x 200 metrů nákladní auta severočeských dolů.

Boj s ohněm zkomplikoval život lidem z okolí. Auta navážející hlínu znečistila bahnem okolní silnice. Páteční evakuace dvou domů se už ovšem opakovat nebude, hodnoty zplodin v ovzduší totiž proti minulým dnům významně poklesly a hygienici už z místa stáhli i měřicí vůz. Při požáru se také zranili dva lidé, jeden se opařil, druhý si poranil koleno.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Při hašení ale zřejmě pronikla kontaminovaná voda do spodních vrstev. Na Lužickém potoce, který vtéká do Nechranické přehrady, se včera kolem poledne objevily mrtvé ryby. Hasiči jich posbírali asi padesát kilo. V přehradě proto spustili norné stěny a vodu přečerpávají do vedlejší důlní odkalovací nádrže. Už zítra budou k dispozici rozbory, které mají potvrdit, zda mají uhynulé ryby nějakou souvislost s požárem. 

Požár skládky pneumatik
Zdroj: ČT24