Vietnamec jde do vězení za pokus o vraždu samurajským mečem

Plzeň - Za pokus o vraždu krajana samurajským mečem poslal dnes Krajský soud v Plzni osmatřicetiletého Vietnamce z Domažlic na deset let do vězení. Bývalý provozovatel herny v Horšovském Týně bude poté vyhoštěn z Česka. Napadený muž utrpěl sečné rány na hlavě, zlomeniny lebky, otřes mozku, nitrolební krvácení, amputaci části rtu a další zranění. Přežil jen díky rychlému převozu do nemocnice. Obžalovanému hrozilo až 15 let vězení.

Událost se stala loni 26. prosince v pronajatém pokoji, kde obžalovaný bydlel. Podle spisu na krajana zaútočil silou velké intenzity, údery mečem byly opakované, vedené na hlavu. Napadený se bránil rukama, po útoku hrozilo, že vykrvácí. Meč mu vážně poranil hlavu, ale také mu přesekal šlachy na rukou, muž měl i zlomeniny zubů nebo prstů.

Příčinou napadení byl dluh

Obžalovaný soudu řekl, že příčinou konfliktu byl dluh. Napadenému, jenž prý pracoval hlavně jako vyděrač a vymahač, dlužil několik tisíc korun. Na splátku neměl, poškozeného prý žádal, aby počkal. V osudný den za ním krajan přišel na ubytovnu. Přes ruku prý měl přehozenou bundu, obžalovaný viděl, že je v ní ukryt nějaký předmět, zabalený meč. „Bál jsem se, že s tím na mě zaútočí, snažil jsem se mu to sebrat, chtěl mi to vzít zpět, já tím máchal před sebou, aby mi to nevzal,“ popsal událost. Soudu tvrdil, že si nevšiml, že muže mečem zasáhl.