Železniční neštěstí si na jihu Konga vyžádalo přes šedesát mrtvých

Brazzaville - Při železničním neštěstí v noci na dnešek přišlo o život na jihu Konžské republiky přes 60 lidí a okolo 450 se zranilo. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zdravotnický personál a vedení železnic. K nehodě došlo na špatně udržované trati a za posledních 20 let jde o třetí nehodu na této trase, při které počet obětí přesáhl 50. Mrtví a zranění byli převezeni do nemocnic ve městě Pointe-Noire, které leží na pobřeží Atlantského oceánu nedaleko hranic s Angolou.

„Nehoda se stala přibližně 60 kilometrů od města Pointe-Noire. Máme několik desítek mrtvých a zraněných,“ sdělil šéf konžských železnic Joseph Sauveur El Bez.

Podle pracovníků jedné z nemocnic bylo zatím dovezeno 60 těl a přibližně 450 lidí muselo být hospitalizováno. Počet mrtvých potvrdil agentuře AP také mluvčí konžských železnic Jean Ibinda. Konžské vládní úřady přesnou bilanci zatím nezveřejnily.

Podle svědků spadly čtyři vagony do rokle. Přesné příčiny neštěstí nejsou zatím známy.

Trať byla postavena ve 20. a 30. letech za koloniální vlády Francie a podle serveru BBC není dostatečně udržována. V roce 2001 tu při srážce dvou vlaků zahynulo nejméně 50 lidí a střet osobního a nákladního vlaku v roce 1991 připravil o život okolo 100 pasažérů.