Filip Dvořák zůstává starostou Prahy 1

Praha - Zastupitelé Prahy 1 nesesadili z funkce starostu Filipa Dvořáka (ODS). Opozici v čele s Věcmi veřejnými (VV) se bod o odvolání nepodařilo prosadit na program jednání. Chyběly jim k tomu tři hlasy. Důvodem odvolání měl být nesouhlas se zadlužováním městské části a údajně nezákonný postup starosty při sestavování programu jednání. Opozice po neúspěchu shání hlasy pro svolání mimořádného zastupitelstva, které by se o odvolání znovu pokusilo. Věci veřejné nyní na celostátní úrovni vyjednávají s ODS o vytvoření vládní koalice, těchto jednání se účastní i zastupitelé Prahy 1 za VV.

Dvořák se do funkce starosty dostal loni v listopadu. Na pozici šéfa městské části vystřídal svého předchůdce Petra Hejmu (ODS). Ten byl odvolán na popud Věcí veřejných kvůli špatnému hospodaření. Zastupitelé za VV na podzim hlasovali i pro zvolení Dvořáka. Na stranu VV se dnes přiklonili i zástupci TOP 09 a Strany zelených. Proti byla většina zastupitelů ODS a ČSSD. Dvořák byl do svého zvolení starostou radním Prahy 1, v minulosti byl rovněž radním hlavního města Prahy.

Věci veřejné se nyní chtějí pokusit o svolání mimořádného zastupitelstva.
To musí starosta svolat na žádost třetiny zastupitelů, konat by se muselo
do 15 dnů. Opoziční zastupitelé dojednávají, zda se pokusí o sesazení pouze
starosty, nebo celé rady, jak požaduje Strana zelených.

Dvořák byl zvolen do výkonné rady ODS

Jeho jméno se v minulosti několikrát objevilo v souvislosti s podezřelými transakcemi kolem obecního majetku, například ohledně nabytí bytu v Pařížské ulici. Žádné podezření se však neprokázalo. V poslední době se Dvořák pokouší o znovunabytí v minulosti ztracených pozic. Na víkendovém kongresu ODS byl zvolen do výkonné rady občanských demokratů.