S hrazením poplatků končí i Jihočeský kraj

České Budějovice - Jihočeský kraj přestane na konci června hradit regulační poplatky. Dnes o tom rozhodli krajští zastupitelé. Pro návrh jich hlasovala většina. Jihočeský kraj formou daru proplácí poplatky pacientům krajských zdravotnických zařízení od loňského února. Za poplatky vydal 67 milionů korun. Na letošek schválili zastupitelé 90 milionů. Za období od ledna do dubna požadují nemocnice proplatit 25,2 milionu korun.

Úhradu poplatků kraj schválil jako formu pomoci pro obyvatele kraje a také jako podporu pro vytvoření tlaku ve sněmovně, aby byly poplatky zrušeny ještě předchozím Parlamentem, uvedl hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Poplatky ale zůstaly a kraje podle něj po celou dobu čelily tlaku ministerstev a dalších státních orgánů. Situace se ale podle Zimoly změnila, a to i vzhledem k vyjádření Evropské komise (EK), která považuje současný systém proplácení poplatků za diskriminační. 

„Jsme si vědomi velké zátěže pro některé sociální skupiny, například rodiny s dětmi nebo seniory, a to zejména u lékárenských poplatků,“ řekl Zimola. Jeho náměstkyně Ivana Stráská (ČSSD) proto připraví ve spolupráci s vedením jednotlivých nemocnic opatření formou slev a bonusů, která by měla zmírnit dopad poplatků za položku na receptu. „Jde o to, aby lidé v sociální tísni mohli požívat stejných výhod, jaké požívají v lékárnách některých řetězců nebo soukromých společností, nebude to ale z prostředků Jihočeského kraje,“ podotkla Stráská.

O poplatcích ještě nerozhodlo pět krajů 

O zrušení úhrady poplatků jako první rozhodl 2. června Pardubický kraj. Do dnešního dne podnikli stejný krok i v dalších šesti krajích - Moravskoslezském, Zlínském, Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém a Jihomoravském.