Na Tachovsku proběhlo jedno z největších policejních cvičení

Plzeň - Celkem 171 policistů se dnes na Tachovsku při jednom z dosud největších cvičení snažilo dopadnout pět pachatelů loupežného přepadení vozu bezpečnostní agentury převážející peníze. Lupiči při simulované situaci u sjezdu z dálnice D5 na 136. kilometru vytlačili vůz agentury ze silnice, poté ho přepadli a začali prchat. Cvičení policistů krajského ředitelství policie Plzeňského kraje se účastnilo i 21 příslušníků z Německa. Akce skončila po poledni.

„Cílem bylo prověřit činnost, taktiku a postupy policistů při reálné situaci, tedy při pátráních po pachatelích loupežného přepadení,“ uvedla policejní mluvčí Jana Václavová. Současně se má prověřit také spolupráce policie na obou stranách hranice při přeshraničním pronásledování.

Podle scénáře cvičení vozidlo bezpečnostní agentury převáželo 50 milionů korun. Vůz přepadlo pět neznámých pachatelů se dvěma auty. Lupiči ho auty zablokovali a vytlačili ze silnice k lesu. „Následně došlo k přestřelce, při níž byli dva pracovníci agentury usmrceni a jeden těžce zraněn. Zraněný muž zůstal ležet poblíž vozidla,“ uvedla Václavová.

Dva pachatelé z místa přepadení odjeli po dálnici D5 směrem na Rozvadov do Německa, kam je policisté začali pronásledovat. Dopadeni byli na německém území asi po 50 minutách od přepadení. Zbylí tři pachatelé kvůli poruše na voze začali utíkat do lesa, přičemž jeden z nich zůstal ležet nedaleko místa události zraněný. „V souvislosti s jejich útěkem po nich byla vyhlášena pátrací akce s využitím všech dostupných sil i prostředků. Na místa najela ozbrojená pořádková jednotka, která začala prohledávat les,“ dodala mluvčí.

I zbylé tři pachatele policisté dopadli, k zadržení dvou pomohli služební psi. Dnešní prověřovací akce patří k jedné z největších, která byla policisty na území Plzeňského kraje realizována. Podobné prověrky by chtěla policie dělat dvakrát do roka.