Děti azylantů dostaly za dobré školní výsledky vysněné dárky

Praha - Děti uprchlíků, které se i přes svou nelehkou situaci v českých školách dobře učí, dnes převzaly na ministerstvu školství ocenění. Akci pro malé azylanty a ty, kteří o azyl teprve žádají, pořádal už posedmé Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Pro dárky se sjela dvacítka školáků z celé republiky i se svými rodiči. Dárky dostali i za snahu sžít se s novým prostředím, s novým jazykem i novými kamarády.

Rodiče často neumí ani slovo česky, děti se tak podle Marty Miklušákové z úřadu OSN často stanou mluvčími rodiny. To je i případ čtrnáctileté Barmánky Sung, která v současnosti navštěvuje základní školu v jihomoravských Bohdalicích. Kromě dobrých studijních výsledků jezdí Sung také na besedy, kde svým vrstevníkům povídá o svém mateřském jazyce a kultuře. Sung dnes dostala ocenění i se svými sourozenci.

Každý školák si odnesl dárek podle vlastního přání

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Kromě dětí z Barmy se dnes na ministerstvo sjely i děti původem z Iráku, Íránu, Kazachstánu, Pákistánu a Ruska. „Chodím do školy Anežky České, bydlím v Ústí nad Labem a líbí se mi tady,“ řekla ČT jedenáctiletá Saliha z Pákistánu. S rodiči a starší sestrou přijela do Česka před dvěma lety kvůli náboženským problémům. Skládá básničky a píše pohádky, její o dva roky starší sestra Talia má zase ráda matematiku. „V Česku se mi líbí. Máte dobré školství, protože i chudí tu mohou dostat dobré vzdělání. Tak to u nás není,“ dodal otec holčiček Tahir Afzaal.

Každý školák si za svou píli odnesl dárek podle vlastního přání. Starší chtěli třeba mp3 přehrávač, mladší zase stolní hru nebo panenku. „Jsem ráda, že se vám daří tak dobře se učit česky,“ pochválila školáky ministryně školství Miroslava Kopicová. Zároveň vyzdvihla i školy, které se snaží malým cizincům pomoci, aby se dobře zařadili. Děti azylantů mají v Česku nárok na bezplatné kurzy češtiny. Podle statistik Ústavu pro informace ve vzdělávání studuje v tomto školním roce na základních školách 13 839 cizinců, azylantů je však jen malá část. Jejich počty se navíc snižují. Nejvíc uprchlíků míří do ČR z Ruska, Běloruska nebo Kazachstánu.

Ministerstvo školství
Zdroj: ČT24