Zasahoval soudce Kučera do kauzy Čunek? Vrchní soud případ odročil

Praha - Pražský vrchní začal projednávat kárné řízení s místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou. Žalobu na svého podřízeného podala šéfka Nejvyššího soudu Iva Brožová kvůli jeho údajnému zasahování do aféry expředsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Kučera se prý během vyšetřování korupční aféry expředsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka sešel s ostravskou žalobkyní Zlatuší Andělovou, jejíž podřízený Čunkův případ dozoroval. Na státní zástupce měl tlačit, aby Čunkovo stíhání zastavili. Oba hlavní aktéři dnes přišli k soudu osobně, soudce ale jednání odročil na 10. srpna.

Brožová podala trestní oznámení kvůli informacím, které získala od ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Žalobu postavila na výpovědi Andělové, která podle ní o každém ze setkání okamžitě informovala svého nadřízeného, tehdejšího olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana. Ostravská žalobkyně podle ní splnila svou povinnost, „přestože šla proti špičkám justice a přestože si byla vědoma hrozby trestního stíhání pro křivé svědectví“. Podle šéfky Nejvyššího soudu to znamená, že musela mluvit pravdu.

„Svým jednáním a výroky porušil povinnosti soudce,“ prohlásila Brožová s tím, že Kučera ohrozil důvěru v nezávislé, nestranné a spravedlivé rozhodování soudů. „Je nemyslitelné, aby funkce místopředsedy Nejvyššího soudu byla zapletena do kauzy trestního stíhání místopředsedy vlády,“ dodala. 

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Ištvan, Andělová, její náměstek Josef Malina i státní zástupce Jan Tatárek - tedy svědci navržení Brožovou - dnes odmítli vypovídat. Uvedli, že je nejvyšší státní zástupkyně nezbavila mlčenlivosti a jejich výpovědi by mohli vést ke kárným žalobám na ně. Předseda senátu proto rozhodl, že si pro ně od Vesecké zbavení mlčenlivosti vyžádá. Dodal však, že má na věc jiný názor. „Nechtěl jsem, aby mluvili o trestní kauze,“ uvedl s tím, že ho postoj svědků překvapil.   

Kučera obvinění Brožové odmítá. Uvedl, že schůzky s Andělovou byly pouze přátelské, o Čunkově kauze se na nich prý mluvilo jen proto, že se jednalo o mediálně propíraný případ. Uvedl, že nikdo neměl zájem na protahování řízení, ale naopak na tom, aby co nejdříve skončilo. Vesecká podle něj dokonce následně vydala pokyn, aby se v kauze postupovalo co nejrychleji. Kučera proto navrhuje vyslechnout Veseckou i Němce, měli by prý potvrdit přátelský charakter schůzky.

Nezávislost justice prý měla kvůli pádu jít stranou

Na schůzku v ostravské restauraci měl Kučera přijít i s nejvyšší státní zástupkyní Renátou Veseckou a exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem. Kučera se údajně snažil ovlivnit Čunkovu kauzu i tvrzením, že nezávislost rozhodování musí jít stranou politickým zájmům, jinak hrozí pád vlády.

Údajně měl na státní zástupce tlačit, aby Čunkovo vyšetřování zastavili, což se později také stalo. „Odpovědnost těch vysokých představitelů je samozřejmě mnohem větší než běžných soudců. Je důležité umět zdvořile odmítnout řadu pozvání, nepotkávat se s určitými lidmi, nemluvit s nimi o určitých věcech,“ řekl Josef Baxa, předseda Nejvyššího soudu.

Zákulisní schůzky špiček české justice přiznal ve sporu o takzvanou justiční mafii i soudce Vojtěch Cepl. Kučera považuje kárnou žalobu za nesmyslnou – odmítá, že by ve prospěch Čunka jakkoliv intervenoval. „Se všemi účastníky těch schůzek se znám, někde jsme si sedli, něco jsme si povídali, ale rozhodně nic, co by bylo možno označit za ovlivnění vyřízení té kauzy,“ prohlásil Kučera.

Pavel Kučera je místopředsedou Nejvyššího soudu 17 let a patří k uznávaným expertům na trestní právo. V kárném řízení může přijít v krajním případě o talár, v mírnějším o část platu nebo dostat důtku. Případ chtěla prošetřit i soudcovská unie - Pavel Kučera z ní ale loni v červenci vystoupil.