Novým předsedou pražské ODS je Boris Šťastný

Praha - V čele pražské ODS stojí od dnešní noci Boris Šťastný. Po mnohahodinovém jednání mu hlas daly tři čtvrtiny přítomných delegátů. Porazil tak soupeřku Aleksandru Udženiji a ve funkci nahradí Pavla Béma, který na funkci rezignoval po sněmovních volbách. Chce obnovit důvěru v pražskou občanskou demokracii a dovést ji k úspěšným komunálním volbám. Sněm současně zkrátil dvouleté funkční období celého vedení do 15. prosince letošního roku.

Za šéfa pražské organizace chtělo Borise Šťastného 75 ze 101 přítomných delegátů. Svůj mandát považuje za silný. Připomněl, že ODS v Praze ztratila svou baštu po prohře s TOP 09 a osobní ambice teď musí prý stranou. „Nemůžeme si dovolit chybovat,“ konstatoval Šťastný. Nový předseda pražské ODS delegátům zároveň řekl, že je připraven komunikovat s nově zvoleným vedením celorepublikové ODS. Na víkendovém kongresu ODS totiž neuspěl pražský kandidát David Vodrážka, nominovaný na prvního místopředsedu strany, a Praha tak nyní nemá ve vedení ODS svého zástupce.

Jana Černochová regionální sněm ODS opustila předčasně

Část delegátů podporovala na funkci předsedkyně pražské ODS poslankyni Janu Černochovou. Sázeli na její popularitu mezi voliči. Černochová však sněm před půlnocí předčasně opustila. Prohlásila, že volba kandidátů do podzimních voleb je předem domluvená a ona se na ní nebude podílet. Od častI straníků pak sklidila kritiku za to, že vyvolává umělé problémy.

Černochová byla jedním ze dvou favoritů volby spolu s poslancem Borisem Šťastným. „Nikdy jsem neměla zájem být předsedou pražské ODS. Chtěla jsem jí ale pomoct. Průběh sněmu mě ale utvrdil v tom, že o změnu není zájem,“ řekla novinářům Černochová. S výroky Černochové ale někteří delegáti sněmu nesouhlasí.

Pražská ODS je delší dobu rozdělená na dvě skupiny

Do první skupiny se řadí příznivci primátora Béma, například pražský radní Jiří Janeček, starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa nebo Milan Jančík, kontroverzní starosta Prahy 5. Druhou skupinu tvoří lidé okolo Bémova prvního náměstka Rudolfa Blažka a podnikatele Tomáše Hrdličky.

To se dlouhou dobu odráželo i ve vedení pražské ODS. V jejím čele stáli od podzimu 2009 Bémovi lidé. Na dubnovém sněmu ale delegáti provedli „čistku“, ve které odvolali všechny „Bémovy lidi“ a dosadili tam spojence Blažka. Bém funkci složil sám asi o měsíc později. Zdůvodnil to špatným volebním výsledkem strany v Praze, kde ji porazila TOP 09.

Sněm volil také kandidáty pro volby do pražského zastupitelstva. Jako lídry sedmi obvodů vybrali delegáti náměstky primátora. A z nich zřejmě vzejde i budoucí pražský primátor.

Jana Černochová
Zdroj: ČT24