Volebním lídrem ODS v Plzni je učitel Martin Baxa

Plzeň - Lídrem kandidátky ODS pro podzimní komunální volby v Plzni bude čtyřiatřicetiletý Martin Baxa, učitel a bývalý radní Plzeňského kraje pro kulturu. Dvojkou na kandidátce bude šéf plzeňské ODS, senátor a bývalý primátor Jiří Šneberger. Pro Baxu hlasovali všichni přítomní delegáti dnešního oblastního sněmu ODS Plzeň-město, tedy zástupci 12 místních sdružení, jichž bylo téměř 270.

„Mám radost a velmi si toho vážím. Vím, že volby budou obtížné a nebude jednoduché uspět. Jsme ale připraveni předložit atraktivní program spojený s atraktivní kampaní. Chceme vyhrát a mít dominantní roli při sestavování vedení města,“ řekl Baxa. Ten nyní pracuje jako uvolněný předseda výboru pro školství krajského zastupitelstva a na malý úvazek nadále učí na plzeňském gymnáziu. Baxa byl také oblastní radou zvolen jako lídr volebního štábu.

Na kandidátce také uspěli tři současní členové městské rady Plzně - Petr Rund jako čtyřka, Vladimír Tichý jako pětka a na 10. místě je Helena Matoušová. Do sedmačtyřicetičlenné sestavy se nevešli současný primátor Pavel Rödl, který nekandidoval, ani dosavadní náměstkyně primátora pro kulturu Marcela Krejsová, kterou chtěli mít ještě před sněmem někteří členové plzeňské ODS na pozici lídra. Krejsová se údajně ale před oblastní radou dohodla s vedením plzeňské ODS, že se bude plně věnovat kandidatuře Plzně jako Evropského města kultury 2015.

ODS prý hledala nové tváře

Podle účastníků sněmu došlo k radikální personální obměně. „Chtěli jsme najít nové mladé tváře,“ uvedl místopředseda plzeňské ODS Roman Jurečko, dnešní městský zastupitel, který není mezi 47 schválenými kandidáty. Podobně jako další vlivný podnikatel Petr Štrunc i místostarosta centrálního obvodu Stanislav Kopáček. V první desítce jsou tři nové tváře - studentka Eva Krieglsteinová na sedmém místě, za ní je Irena Rottová a devítkou mladý právník Pavel Šindelář.

Současný technický a investiční náměstek Petr Rund před sněmem uvedl, že ambice na primátora zatím nemá. Senátor a bývalý primátor Jiří Šneberger, o němž se také spekulovalo, že by mohl být lídrem, preferuje práci v Senátu.