Student připomněl popravu Horákové její fotkou na pomníku, dostal pokutu

Brno - Umístěním fotografie Milady Horákové na památník vojáků Rudé armády v Brně - Králově Poli připomněl dnes student historie Michal Doležel šedesáté výročí popravy političky odsouzené komunisty. Za svůj čin dostal od strážníků tisícikorunovou pokutu.

Doležel už s kolegy u pomníku dřív uspořádal několik happeningů. Vadí mu, že na pomník brněnská radnice vrátila symbol srpu a kladiva, který předtím tehdejší místostarosta Králova Pole René Pelán (ODS) odstranil. Doležel považuje srp a kladivo stejně jako Pelán za symbol mezinárodního komunismu, pod kterým miliony lidí trpěly.

Doležel přilepil fotografii na pomník necelou hodinu po půlnoci. Na místo záhy přijeli strážníci, kteří místo kontrolují pomocí kamerového systému. Na památník různí lidé umísťovali nejrůznější symboly i v minulosti, někdo tam například nasprejoval hákový kříž. Po těchto incidentech i happeninzích proti instalaci srpu a kladiva brněnští radní rozhodli srp a kladivo sejmout. Na zakázce však firma dosud nezačala pracovat.

Šedesát let od popravy Milady Horákové si připomínali od pátku lidé na různých místech ČR. V pátek se sešli bývalí političtí vězni a představitelé státu v pankrácké vazební věznici. V sobotu uctili lidé památku umučených vězňů na hřbitově v pražských Ďáblicích. Dnes se sešli u pomníku obětem komunismu na pražském Újezdu. „Milada Horáková je symbol, ale nesmíme zapomenout i na generála Helidora Píku a na ostatní. Ono těch popravených, čísla se různí, je kolem 240,“ řekl k výročí této události předseda Senátu Přemysl Sobotka. Za účast na justiční vraždě Milady Horákové a dalších, poslal soud do vězení jedinou dosud žijící aktérku procesů - prokurátorku Ludmilu Brožovou-Polednovou. Do vězení nastoupila loni v březnu.

Ludmila Brožová-Polednová
Zdroj: ČT24