Vir H1N1 znovu mutuje, hrozba pandemie nezmizela

Praha – Prasečí chřipka společně s vytvořenou bublinou okolo pandemie ještě nezmizela. Vir H1N1 se podle nové studie rozšířil mezi domácími prasaty v Číně a dál mutuje. Možná hrozba není podle odborníků dostatečně monitorována. Vir H1N1 vznikl ze čtyř různých kmenů, přičemž už tehdy tam dva byly prasečí. Dle slov předsedy vakcinologické společnosti Romana Prymuly byla v současné době publikována studie, která ukazuje, že tento virus je schopen zpětně nakazit zase prasečí populaci a na ní dále mutovat. „To znamená, že se může stát třeba více nebezpečným a infekčním,“ vysvětlil.

„Dostáváme řadu informací z úrovně Evropské agentury pro kontrolu infekčních nemocí nebo i z úrovně WHO. Objevila se diskuze, zda ta fakta, která byla zveřejňována, nebyla manipulovaná. Nicméně já si myslím, že při hodnotě více než 18 tisíc mrtvých po světě podceňovat situaci nemůžeme,“ řekl Prymula.

Virus se podle Prymuly chová nepředvídatelně. „Zatím se na světě nevyskytl vědec, který by dokázal přesně predikovat, jak se ta pandemie bude chovat. Mutacím se dá zabránit pouze statisticky – čím snížíme jejich četnost, tím snížíme pravděpodobnost, že se vyskytne mutace nebezpečná,“ dodal.

Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti

„Pandemie vedla paradoxně k tomu, že v Evropě se v tuto chvíli očkuje méně. Naopak ve Spojených státech se očkuje výrazně více a prakticky většina celosvětové produkce vakcín jde právě tam.“

V Česku zbylo 630 tisíc vakcín proti pandemickému viru

Vláda dnes vzala na vědomí zprávu o prasečí chřipce. Mimo jiné říká, co se udělá se zbylými vakcínami. Odhadem jsou jich tisíce, a protože jsou už načaté, musejí se zlikvidovat. 120 tisíc kusů si stát ponechá ve strategických zásobách především pro seniory a klienty ústavů sociálních služeb. Celkové náklady v souvislosti s nemocí dosáhly víc než 336 milionů korun.

Jan Fischer, premiér v demisi

„Rozhodování bylo složité. Dnes všichni víme, jak jsme to měli udělat - nekoupit ani jednu vakcínu, to by bylo nejlepší. Rád bych se pak tady s vámi nechal vyfotografovat, kdybyste kladli otázky, cože by vláda udělala, kdyby sem ta chřipka vtrhla.“

Očkovat se v Česku nechalo necelé procento populace a ze 700 tisíc kusů vakcín zbylo 630 tisíc. Podle premiéra v demisi nese odpovědnost vláda, ale náznak, že tehdy rozhodla špatně, kritizuje. Nicméně zde zůstává otázka, co udělat se zbytkem. Jediné, co se spotřebuje, jsou statisíce jehel a stříkaček, které poputují do fakultních nemocnic. Do středy ministerstvo sveze všechny nepoužité nebo načaté vakcíny od praktických lékařů a vakcinačních center.

V Česku v souvislosti s prasečí chřipkou zemřelo 102 lidí a hlavní hygienik očekává, že virus H1N1 bude dominantní i v nadcházející chřipkové sezoně.

Jan Fischer
Zdroj: ČT24