Útok ve Vítkově měl být vzorovou akcí neonacistů

Ostrava - V Ostravě dnes pokračoval soud s muži obviněnými ze žhářského útoku ve Vítkově. Přehrávaly se záznamy hovorů mezi obžalovanými a jejich přáteli. Obžalovaný Jaromír Lukeš se například na záznamu chlubí, jak byl útok skvěle naplánovaný. Dvěma svědkům v kauze Vítkov také hrozí trestní stíhání. Policie u nich našla věci podporující rasovou nesnášenlivost a myšlenky nacistického Německa. Svědci Marek Kuděla a Tomáš Vassiov původně patřili do okruhu podezřelých ve vítkovském případu. Policii se ale nepodařilo prokázat, že by se na přípravě či samotném provedení žhářského útoku na domek romské rodiny podíleli.

Policisté pořídili záznamy rozhovorů během sledovací akce nazvané Vítek. Lukeš se na záznamu otevřeně vyjadřuje k tomu, jak útok plánovali nebo jak si další obžalovaný Vaculík spálil ruku. „Barák jsem měl za úkol najít já,“ říká na záznamu a popisuje i žhářský styl maďarských kolegů: „Oni to vždycky vypálí a pak čekají, až to vyběhne a postřílí to. To jsou jiní frajeři!“ Podle odposlechů si byl jistý, že na něj policisté nic nemají, útok označil za skvěle naplánovaný a doufal, že se z něj stane vzorová akce neonacistů. „Jestli se na to nepřijde, tak je to ta nejluxusněji provedená akce,“ komentoval na záznamu Lukešův kamarád Václav Jindra.

Obžalovaný nyní tvrdí, že Jindra je policejní agent a o všem věděl. Proto údajně schválně říkal hlouposti a čekal, kde se pak objeví. Obhájce Lukeše Pavel Pěnkava napadá i samotné odposlechy. „Nadále trváme na tom, že byly pořízeny v rozporu se zákonem.“

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Vyšetřování ale zřejmě čeká i další neonacisty. Podle státní zástupkyně Brigity Bilíkové bude podnět na zahájení trestního stíhání Vassiova a Kuděly podán po vynesení prvního rozsudku vítkovské kauzy. „Nyní by to bylo složité. Zadržené předměty jsou součástí spisového materiálu a bylo by složité je vyčlenit,“ vysvětlila. Vassiov patří mezi přední opavské neonacisty. V minulosti byl čtyřikrát odsouzen. Například dostal pětiletý trest za napadení tří Romů v Ostravě. Ve vězení strávil tři roky a byl na podmínku propuštěn. Pokud bude nyní odsouzen, bude si muset odpykat i zbytek trestu. Zločinu se totiž dopustil v podmínce.

Kuděla i Vassiov patřili do okruhu blízkých přátel obžalovaných žhářů. Mnozí z jejich známých policii vypověděli, že se o útoku a jeho aktérech dozvěděli krátce po samotném činu. Obvinění za jeho neohlášení jim ale nehrozí. Všichni tvrdili, že se báli vlastního trestního stíhání i odplaty žhářů. U některých navíc existovalo silné podezření, že o přípravě žhářského útoku věděli předem. To se ale nepodařilo prokázat.