Lídři stran neuzavřeli kapitolu práva a korupce

Praha - Budoucí koalice dosud nenašla shodu v otázce přímé volby starostů, reorganizaci cizinecké policie a změnách služebního zákona, uvedl po dnešním jednání lídrů tří politických stran předseda ODS a nově jmenovaný premiér Petr Nečas. Třetí kapitolu koaličního programu věnovanou právu a boji proti korupci tedy zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných dnes neuzavřeli. Strany chtějí pokračovat v jednání v úterý. Nečas ujišťoval, že pokud se nedohodnou, budou v rozhovorech pokračovat den za dnem i nadále. Personální složení vlády podle něj bude ještě na programu.

Rozpory, které se týkají například přímé volby starostů a i některých reorganizací v rámci policie, tak zatím setrvávají a nenašli jsme tady kompromis,„ řekl Nečas. Například v otázce cizinecké policie jde podle něj o to, jak její činnost zcivilnit a převést spíše na ministerstvo než na policii. Pokud se podaří uzavřít tuto kapitolu, začne debata o rozdělení odpovědnosti, tedy obsazení míst ve vládě, uvedl Nečas. Stát by se tak mělo ještě před podpisem koaliční dohody. “Mimo jiné i proto, aby nevznikaly různé spekulace a různé mediální vzkazy či podobně," dodal Nečas.

Petr Nečas:

„Je to standardní vyjednávání tří subjektů s vlastními programy i zájmy. To, že dochází někde k třecím plochám, není nic udivujícího. Na více než 80 bodech a návrzích jsme se shodli, na zhruba třech jsme se v tuto chvíli stále neshodli. Týkají se přímé volby starostů a otázek, které souvisí s reorganizací cizinecké police a se služebním zákonem.“

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Strana Věci veřejné vznesla požadavek, aby se její předseda Radek John stal ministrem vnitra. Bez toho prý do vlády nevstoupí. Podle VV musí být ministerstvo vnitra garantem důvěryhodnosti a zárukou prosazení protikorupčního programu se má stát právě předseda John. Na tiskové konferenci po dnešním večerním jednání K9 John řekl, že ministerstvo vnitra se musí především odpolitizovat. Součástí tohoto procesu je podle něj i to, aby náměstci ministra vnitra mohli být z různých politických stran.