Domácí vězeň nechtěl být doma, soud ho poslal za mříže

Trutnov - Česko má prvního domácího vězně, který musí kvůli porušení podmínek výkonu trestu za mříže. 39letý muž z Horního Maršova nebyl několikrát večer doma - na adrese, kde měl domácí trest vykonávat. Trutnovský soud ho proto poslal do regulérního vězení. Muž se ale z místa bydliště odstěhoval. Není tedy jisté, že do vězení opravdu nastoupí.

39letý Martin dostal osmiměsíční trest domácího vězení za řízení v opilosti. Odpykal si ale jen dva měsíce. Jenže poté ho probační úřednice několikrát nenašly večer doma. Když ho kontaktovaly mobilem, nebyl schopen uvést přijatelný důvod, proč se vzdálil ze svého bydliště. Naopak začal úřednice napadat, že omezují jeho osobní svobodu.

Trest domácího vězení spočívá v tom, že dotyčná osoba sice může chodit přes den do práce, večer a o víkendech ale musí být doma. „Odsouzený nepochopil smysl trestu, cítil se omezován na osobní svobodě,“ uvedl soudce Okresního soudu v Trutnově Vladimír Řezníček. Proto si bude muset osmiměsíční trest odpykat ve vězení v Hradci Králové. Trest má nastoupit 17. července. Muž se mezitím z Maršova odstěhoval neznámo kam a ještě po něm zbyly dluhy za nájem.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Domácí vězení zavedl od ledna nový trestní zákoník. Zatím nejsou k dispozici elektronické monitorovací náramky, které mají domácí vězně hlídat, a tak je kontrolují pracovníci probační a mediační služby. Elektronický monitoring vězňů by chtělo ministerstvo zavést v roce 2011. Půjde o lukrativní zakázku za miliardu. Zájem má o ní i bezpečnostní agentura ABL, kterou založil Vít Bárta z Věcí veřejných, strany vyjednávající s ODS a TOP 09 o koalici.