Ústřední vojenskou nemocnici povede Miroslav Zavoral

Praha - Ústřední vojenskou nemocnici v Praze povede nový ředitel Miroslav Zavoral, který zařízení vedl od začátku června jako dočasný šéf. Dnes ho jmenoval ministr obrany Martin Barták, Zavoral se funkce oficiálně ujme 1. července. Po svém jmenování prohlásil, že ho v současné ekonomické situaci čeká i řada nepříjemných kroků. „Pevně ale věřím, že si ÚVN Praha i nadále udrží nejvyšší kredit mezi pacienty i odbornou veřejností,“ dodal Zavoral.

Nový ředitel byl vybrán ve výběrovém řízení, které ministerstvo obrany vyhlásilo 4. června. Počet ani jména Zavoralových konkurentů ve výběrovém řízení dnes obrana neoznámila. V médiích se objevovaly informace, že by se novým šéfem nemocnice mohl stát končící ministr obrany Martin Barták. Zavoral se funkce ujal po odchodu svého předchůdce Štefana Brunclíka, který podle oficiálních informací požádal o uvolnění z funkce. 

Zavoral je gastroenterolog a internista a významně se podílí na mnoha osvětových akcích v oblasti prevence rakoviny tlustého střeva, včetně kampaně organizované Nadací Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Je také spoluautorem patentu na konstrukci takzvaného inteligentního laseru pro odstraňování žlučových kamenů. Podílel se významně na zavedení nových metod endoskopie a je vůdčí osobností národního programu vyšetření rakoviny konečníku v ČR.   

Předchozí ředitel Brunclík skončil po šesti letech ve funkci údajně na vlastní žádost. Podle oficiálního vyjádření stála za jeho rozhodnutím touha vyzkoušet něco nového. Brunclík byl ve funkci úspěšný, o čemž vypovídá i zisk ocenění „Kvalita očima pacientů“, ÚVN cenu dostala právě za období Brunclíkova šéfování. V médiích se v poslední době objevily informace, že bývalý ředitel mohl být k odchodu také donucen, protože nesouhlasil s výstavbou ubytovacích zařízení v areálu nemocnice za 2,6 miliardy korun.