Silnice Zlín–Otrokovice bude po dva roky „peklem“

Zlín – Na silnici I/49 mezi Zlínem a Otrokovicemi začaly dnes práce na rozšíření jejího posledního úseku ze Zlína-Malenovic k otrokovickému obchvatu ze dvou pruhů na čtyři. Rozšíření úseku dlouhého asi 2,2 kilometru si vyžádá téměř 585 milionů korun bez DPH. Rekonstrukce potrvá do května 2012, po silnici se bude po celou dobu jezdit. Řidiči se musí připravit na vážné komplikace, v některých fázích výstavby totiž bude frekventovaný tah zúžen do jediného pruhu a bude se jezdit kyvadlově.

„Řidiče čeká doslova a do písmene peklo – objízdné trasy v té části není možné stanovit. Budou muset být trpěliví a respektovat dopravní označení a omezení, která tam v té době budou,“ řekl ředitel zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek. Stavbaři se ale podle něj budou snažit udržet dvoupruhový provoz co nejdéle.

Rekonstrukce bude probíhat ve třech etapách. Nejdéle potrvá ta první mezi ulicemi Mlýnskou a Hisovou v Malenovicích, která by měla být podle Chudárka hotova do konce roku.

Rozšíření silnice I/49 se připravuje od roku 1995. Dlouho se však nedařilo vykoupit nezbytné pozemky, záměr narážel i na odpor některých obyvatel. „Na jednu stranu jsme rádi, že se to realizuje, na druhou cítíme smutek, že už to mohlo dávno být,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

Jenomže stavba se stále může kvůli majetkovým sporům zastavit, asi 25 ze 110 majitelů pozemků potřebných pro rozšíření silnice totiž svůj majetek silniční správě dosud neprodalo. „Naše legislativa je velmi špatná, co se týče výkupu pozemků. Představa lidí, že za ornou půdu budou mít velké peníze jako za stavební parcely, je lichá,“ upozornil Chudárek. Přípravy podle něj zdržel i plán na úpravy železniční tratě mezi Otrokovicemi a Zlínem.