Od uzákonění zhruba tisíc registrovaných partnerství v ČR

Praha – Přesně čtyři roky existuje pro homosexuálně orientované zákonná možnost vstoupit do registrovaného partnerství. Za tu dobu se v Česku zaregistrovalo celkem 995 párů, z toho 704 mužských a 291 ženských. Pro rozluku svého svazku se rozhodlo zatím 45 dvojic. O uzákonění normy usilovaly iniciativy od roku 1992, nakonec prošla až na popáté o 14 let později.

Zákon zaručuje registrovaným gayům a lesbám třeba právo na informace o zdravotním stavu partnera, umožňuje jim dědit stejně jako manželům a počítá s jejich vzájemnou vyživovací povinností. Nedává jim možnost adoptovat děti.

Marek Benda (ODS):

„Manželství nebo rodina obecně zaslouží ochranu jenom proto, že jsou prostředím pro výchovu dětí. Žádný jiný důvod stát nemá, aby dával privilegia lidem, kteří se mají rádi.“

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb požaduje od ministerstva spravedlnosti sepsání novely zákona o registrovaném partnerství, v níž by mělo přibýt společné jmění partnerů a také možnost osvojení dítěte. Podle zástupců gayů a lesbiček prý jde hlavně o adopci v těch případech, kdy jeden z partnerů už dítě má.

„Pokud dojde k tomu, že třeba matka tragicky zemřela, může nastat obrovský problém, komu bude svěřeno dítě do výchovy. Protože právě není svěřeno té nebiologické matce, ačkoli o něj třeba 10 15 let pečuje,“ argumentuje Martina Štěpánková z občanské poradny. Podle některých právníků je navíc paradoxní, že svobodný člověk si může bez ohledu na sexuální orientaci dítě osvojit, zatímco partnersky zaregistrovaný tuto možnost ztrácí.