ODS posílá do rozpočtového výboru Béma, Šnajdra do zdravotního

Praha - ODS nominovala do rozpočtového výboru primátora Prahy Pavla Béma, dosavadní námětek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr zasedne ve výboru zdravotním. Kandidáty do výborů dnes volil poslanecký klub, o definitivním složení výborů rozhodne ve středu sněmovna.

Stejně jako v minulém volebním období by měl zaujmout místo v ústavně právním výboru Marek Benda, který patřil mezi lidi, o nichž se spekulovalo kvůli neoprávněnému získání titulu na plzeňské právnické fakultě. Doktorát ale nakonec nedostal. Zajímavá je také nominace další studentky plzeňských práv Ivany Řápkové, která by měla zasednout ve výboru pro obranu a bezpečnost, a také v sociálním výboru. Přitom právě Řápková se stala známou kontroverzním přístupem k neplatičům nájemného v obecních bytech. Část sociálních dávek jim totiž jako starostka Chomutova nechala zabavit ihned poté, co si je na úřadě vyzvedli.

Bývalý místopředseda ODS Petr Bendl a exministr dopravy by se měl stát součástí hospodářského výboru, pražská starostka Jana Černochová byla nominována do výboru pro bezpečnost a obranu. V něm bude zasedat i Jan Vidím, který byl v minulém volebním období šéf výboru pro obranu.

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř:

„Nominovali jsme do všech výborů tolik členů, kolik odpovídá proporčnímu zastoupení. Pouze v několika případech, kde byla vyšší poptávka, jsme tajně volili a demokraticky rozhodli… Pro ODS jsou prioritou všechny výbory, protože jejich práce je v době reformní vlády klíčová.“

Pražská ODS hlavního kandidáta na primátora nezvolila

Regionální rada pražské ODS také rozhodla o lídrech pro podzimní volby do pražského zastupitelstva. Nezvolila ale hlavního kandidáta na křeslo pražského primátora. V prvním volebním obvodu bude za ODS kandidovat náměstkyně primátora Marie Kousalíková - tento obvod zahrnuje především území Prahy 1 a Prahy 6 a Kousalíková se v něm utká třeba s hlavním lídrem ČSSD Jiřím Dienstbierem mladším nebo s předsedkyní pražských zelených Petrou Kolínskou.

Ve druhém obvodu, který zahrnuje třeba Prahu 5 a 13, bude kandidovat další primátorský náměstek Rudolf Blažek. Ve třetím obvodu v Praze 4 a 12 bude kandidovat starosta modřanské radnice Petr Hána, ve čtvrtém obvodu, kde je Praha 7 a 8, zase starosta osmé městské části Josef Nosek. Na radní Prahy 2 Aleksandru Udženiji připadl pátý obvod s Prahou 2, 3 a 9, na starostku Andreu Vlásenkovou oblast Prahy 10, 14 a 20. Náměstek primátora Pavel Klega bude lídrem v sedmém obvodu, který zahrnuje jeho domovskou Prahu 15, ale také Prahu 11. 

Regionální rada schválila rovněž složení volebního štábu, který povede místopředseda pražské ODS Tomáš Portlík. Ve štábu zasedne také grémium strany, předsedové volebních štábů všech 15 pražských oblastních sdružení, dále sedm lídrů pro volby do zastupitelstva hlavního města a tři kandidáti do Senátu.