Mlynář: Ohledně Nečasovy vlády jsem mírný optimista

Praha – Vladimíru Mlynářovi zbývají poslední dny v roli šéfporadce premiéra v demisi Jana Fischera. Co bude dále dělat, zatím není jasné. Mlynářův život by přitom vydal na barvitý román. Bývalý novinář má zkušenosti z nejvyšší politiky již od roku 1998, kdy se stal ministrem v úřednické Tošovského vládě. Od roku 2003 šéfoval resortu informatiky. Coby člen Unie svobody seděl ve Špidlově i v Grossově kabinetu, později radil například ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi. Mlynář netají své sympatie k nové straně TOP 09 a právě Kalouska považuje za nejkvalifikovanějšího politika.

„Je teď na mně rozhodnout se, zda zůstat v politice, kde jsem strávil velkou část života, nebo z ní odejít,“ řekl Mlynář. Spekulace, že by kandidoval v podzimních volbách do Senátu, ale Mlynář popírá. Ten vystoupil v roce 2006 z Unie svobody, když začala propagovat legalizaci marihuany. „Jsem nestraník a volil jsem TOP 09, netajím se tím,“ podotkl Mlynář.

Mlynář k obvinění:

„Myslím si, že trestní stíhání byla politická manipulace.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)


Bývalý ministr byl obviněn ve známé kauze Testcom a několik let žil ve strachu z kriminálu. „Vím o lidech, kteří stáli za tím, že jsem byl trestně stíhán a věc šla k soudu. Přestože policie to navrhovala odložit, tak státní zastupitelství nařídilo mě obvinit,“ vzpomíná Mlynář. Byli to podle něj lidé spojení s Českým Telecomem. „Soudy v Česku trvají strašně dlouho, u mě to bylo pět let – a to všichni spolupracovali,“ dodal Mlynář.

Patří mezi schopné novináře – vedl i Respekt. „Jako novinář jsem měl velmi silný politický názor, odchodu do politiky nelituji,“ prohlásil Mlynář. Měl více chuť věci ovlivňovat. Nabídku Tošovského tehdy okamžitě přijal. „Jak jsou média zrychlená, spousta věcí se zjednodušuje, procesy ve státě jsou přitom ale stále složitější. Máte pocit, že jsou to dva světy,“ tvrdí Mlynář o vztahu politiky a žurnalistiky.

Mlynář si není jistý tím, zda je nová vláda Petra Nečase plně pravicová kvůli Věcem veřejným. „Je to spíše středopravicová vláda, která má pohodlnou většinu, ale na druhou stranu je otázka, jak se strany budou chovat ve sněmovně, nevíme, jak to bude s disciplínou,“ řekl Mlynář. Proto je v případě nové vlády pouze mírný optimista. Reformní kroky budou podle něj tvrdé a čeká velkou nespokojenost ve společnosti. U odcházejícího premiéra Fischera považuje za obdivuhodné, že zůstal celou dobu normální, proto je podle něj u lidí tak populární.

Jan Fischer
Zdroj: ČT24