Společnost ABL se vyhne tendrům v rezortech Věcí veřejných

Praha - Společnost ABL se nebude účastnit tendrů v rezortech, které povedou členové strany Věci veřejné (VV). O další státní zakázky se ale ucházet chce. Novinářům to dnes oznámil generální ředitel společnosti Matěj Bárta, bratr pravděpodobného příštího ministra dopravy Víta Bárty. Také uvedl, že společně se svou manželkou odkoupil od Víta Bárty jeho poloviční podíl v ABL.

„V tenhle okamžik je stanovená hranice (u rezortů pod ministry VV), rozhodně ale nevidím jediný důvod, proč by ABL neměla nabízet své služby i do jiných rezortů,“ řekl Matěj Bárta. Matěj Bárta dnes také zdůraznil, že ABL nikdy nebyla, není a nebude sponzorem VV. Podpora strany byla podle jeho slov soukromou aktivitou jeho bratra. Vít Bárta prý ve společnosti ABL oficiálně nepůsobí už od loňského roku, kdy se stal Matěj Bárta jejím výkonným ředitelem.

Na dotaz, zda mají někteří zaměstnanci ABL vazby na politiky, Bárta odpověděl, že si toho není vědom, především proto, že ABL má přes 2 000 zaměstnanců, takže není ani schopen vědět o politických vazbách všech.

Brífink Matěje Bárty o ABL (zdroj: ČT24)

Vít Bárta ABL založil a dříve i vedl. Právě kvůli vazbám Věcí veřejných na Bártovu firmu se premiér a předseda ODS Petr Nečas minulé pondělí vyjádřil rezervovaně k požadavku VV na křeslo ministra vnitra pro svého předsedu Radka Johna. Když John křeslo ministra vnitra získal, Nečas svá slova zmírnil, zástupci VV ho prý ujistili, že se ABL transakcí s vnitrem nezúčastní. Podle dohody trojkoalice by měly Věcem veřejným vedle vnitra a dopravy připadnout i rezorty školství a místního rozvoje.

ABL patří mezi největší bezpečnostní služby v ČR. Mezi její hlavní zákazníky se řadí průmyslové objekty firem Foxconn nebo TPCA, obchodní řetězce Tesco, Kika či Baumax a několik tuzemských obchodních a administrativních center. V roce 2009 získala roční zakázku na správu několika pražských památek a podle nedávného verdiktu výběrové komise má šanci v ní pokračovat.

Vizitka Víta Bárty
Zdroj: ČT24