Policisté našli pěstírnu s konopím za 10 milionů

Šumperk - Více než 3500 rostlin konopí setého v hodnotě zhruba deset milionů korun našli na konci června policisté v bývalém průmyslovém areálu v Moravičanech na Šumpersku. Z nedovolené výroby a nakládání s omamnými psychotropními látkami a jedy obvinili šest Vietnamců, kteří přicestovali do Česka asi před měsícem. Podle policistů, kteří v areálu zajistili i vybavení pěstírny za zhruba 2,5 milionu Kč, se chystali marihuanu prodávat.

„Informaci o tom, že v Moravičanech by měla být pěstírna konopí, jsme získali na základě vlastních informací. V průběhu šetření jsme spolupracovali s firmou ČEZ, podle které nájemce objektu zálohově platil za odběr elektrické energie 300 tisíc korun měsíčně. Výroba konopí v uměle vytvořených podmínkách je samozřejmě náročná na odběry energie,“ řekl dnes novinářům vedoucí územního odboru šumperské policie Milan Pospíšek.

Kriminalisté osoby zadrželi koncem minulého týdne. Podle šumperského policejního mluvčího Josefa Bednaříka se kriminalistům podařilo zajistit obdobně velké množství konopí setého naposledy před dvěma lety. Rostliny policisté objevili v místnostech, které byly vybaveny za účelem urychlení růstu konopí.

Jednu z největších pěstíren konopí v Česku odhalili letos kriminalisté také například na Jablonecku. Na místě zajistili na 1 700 rostlin v různých fázích růstu. Kriminalisté v souvislosti s tímto případem zadrželi dva Vietnamce ve věku 24 a 49 let a obvinili je z nedovolené výroby omamných a psychotropních látek.