Další motoráky řady 810 projdou rekonstrukcí

Praha – České dráhy vypsaly výběrové řízení na rekonstrukci 62 stárnoucích malých motorových vozů řady 810 a odpovídajícího počtu přípojných vozů. Rekonstrukce by měly navázat na stávající Regionovy, které rovněž vznikají z motoráků typu 810. Regionovy vznikaly v šumperské strojírně PARS, která do vozidel dosadila nové sedačky, okna, přípojné vozy upravila tak, aby byly částečně nízkopodlažní.

Tatáž kritéria má splňovat další série rekonstrukcí. Pokud ve výběrovém řízení zvítězí PARS, nejspíš se na českých kolejích objeví další Regionovy. Ty přinesly oproti původním motoráčkům řady 810 mnoho zlepšení, jejich jízdní vlastnosti jsou však díky starému podvozku pořád špatné, ve vozidlech je hluk, oproti moderním vlakům jim také chybí klimatizace.

České dráhy chtějí za rekonstrukci 124 starých motorových a přípojných vozů, z nichž vznikne 62 dvoudílných jednotek, zaplatit 1,55 miliardy korun, rekonstrukce mají proběhnout v letech 2011 a 2012.

Dráhy se rekonstrukcemi snaží svůj vozový park dostat z nejhoršího. Nedávno vybraly firmu, která zrekonstruuje devatenáct dieselových lokomotiv „Brejlovec“, v dohledné době by měl dopravce vyhlásit výsledek výběrového řízení na rekonstrukci vozů pro vlaky Intercity a na revitalizaci rychlíkových vagonů.