Svitavami budou pochodovat v jeden den extremisté i jejich odpůrci

Svitavy - Extremisté a jejich odpůrci se sjedou 24. července na demonstrace do Svitav. Policie chystá rozsáhlá bezpečnostní opatření, trasy obou pochodů by se neměly protnout. Ve 12:30 začíná Pochod proti rasismu, o hodinu a půl později pak akce nazvaná Svobodu pro Nacionalisty - Svobodu pro Vlastimila Pechance, která má podpořit radikála odsouzeného za vraždu svitavského Roma Oty Absolona k 17 letům vězení.

„Připravujeme opatření a budeme oba pochody monitorovat do doby, než všichni z města odjedou. Budeme určitě žádat o posily, spolupracujeme i s městskou policií,“ uvedla svitavská policejní mluvčí Anna Štegnerová. V minulosti se obdobné demonstrace obešly bez incidentů, dosud se ale obě konaly v rozdílných termínech.

Průvod proti rasismu půjde z autobusového nádraží přes Malé náměstí, ulice Palackého a T. G. Masaryka a zpět. Nacionalisté pak později vyjdou z železničního nádraží po trase Nádražní, Školní, náměstí Míru, kde jsou u morového sloupu naplánovány projevy a infostánek, poté budou pokračovat identickou cestou opačným směrem zpět k nádraží.

Pechanec v roce 2001 ve Svitavách bodl Roma Otu Absolona dvakrát do břicha a třicetiletý muž zraněním v nemocnici podlehl. Soud jej o dva roky později odsoudil na 17 let. Družka Oty Absolona v roce 2002 podlehla rakovině. Pár měl dvě malé děti. Znalci Pechance označili za člověka těžko převychovatelného. Pechanec se u soudu hájil tím, že celý proces je vykonstruovaný a důkazy označil za smyšlené. Pořadatelé demonstrace chtějí dosáhnout obnovy procesu.