Pražští radní projednají zprávu Metrostavu ohledně tunelu Blanka

Praha - Pražské radní čeká na dnešním mimořádném zasedání zpráva Metrostavu o v pořadí už třetím propadu tunelu Blanka. Radní dokument do jeho projednání tají – Česká televize ale část textu získala. Metrostav v něm mimo jiné navrhuje další postup prací tak, aby dodržel všechny termíny. Báňský úřad navíc poprvé připustil, že za propadem může opravdu stát chyba a ne špatné geologické podloží.

Jak chce Metrostav dodržet termín otevření tunelu, když teď práce stojí – to je jeden z hlavních bodů zprávy, kterou dnes dostanou na stůl pražští radní. Firma si chce mimo jiné pomoci další přístupovou štolou – zbudovat ji chce u Prašného mostu. Dokument rovněž popisuje poslední hodiny prací před propadem.

Podle dosavadního šetření Báňského úřadu možná právě v těchto chvílích přišla osudová chyba. „V současné době pracujeme jak s verzí možné chyby v projektové nebo provozní dokumentaci, tak i chyby pracovníků, kteří se v době mimořádné události právě na místě nacházeli,“ řekl Dušan Havel z Báňského úřadu.

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

Metrostav lidskou chybu nepřipouští, poprvé ale taková slova zní z pražského magistrátu. „Připouštím, že se mohla stát - v tom vymezení základních projektových, geologických a projektových parametrů na základě geologických průzkumů,“ prohlásil primátor Pavel Bém. „My jsme samozřejmě monitorovali povrch, to je velice dobrá metoda, protože sledujete poklesy, to vám řekne o té zemi všechno, jak se chová, tady nebyly žádné náznaky,“ konstatoval František Polák z Metrostavu.

Parkoviště za ministerstvem kultury bylo vyklizené od května

Radní také bude nejspíš zajímat, proč bylo parkoviště za ministerstvem kultury, pod kterým se půda propadla, vyklizené a uzavřené už od května. Pokud se nakonec prokáže pochybení na straně Metrostavu, společnosti kromě pokuty hrozí i odebrání stavby a magistrát by navíc zvážil další spolupráci. Metrostav přitom tradičně získává od města ty největší zakázky – teď třeba prodlužuje trasu metra A.

Metrostav
Zdroj: ČT24/http://images.google.cz/images?hl=cs&q=metrostav&l